Ősszel új elnököt választ az EMKE

Új elnököt választ őszi közgyűlésén az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), miután Dáné Tibor Kálmán más megbízatás miatt lemondott az EMKE éléről.

Az erdélyi Krónika és a kolozsvári Szabadság című napilap pénteki száma szerint a szervezet őszi közgyűléséig Széman Péter tölti be az EMKE elnöki tisztségét. Ezt maga Dáné Tibor Kálmán jelentette be, aki húsz évig tevékenykedett az EMKE keretében országos titkárként, ügyvezető elnökként, majd öt évig az elnöki tisztséget látta el.

Dáné a kolozsvári Művelődés című folyóirat főszerkesztői tisztségére pályázott sikeresen, miután Szabó Zsolt volt főszerkesztőt nyugdíjazták. A folyóirat fő támogatója és fenntartója a Kolozs megyei önkormányzat.

A Krónikának Dáné Tibor Kálmán elmondta: az EMKE óriási változáson ment keresztül az elmúlt két évtizedben, hiszen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) művelődési és egyházügyi főosztályának tagozataként induló egyesület az utóbbi tíz évben teljesen önállósult. Az egyesület égisze alatt létrejött egyebek között a kolozsvári Szabédi László-, illetve a Györkös Mányi Albert-emlékház, de az egyesület segédkezett a Magyar Ház-hálózat kiépítésében, a különféle civil szervezetek megerősödésében is.

Az EMKE a romániai magyar közművelődés ernyőszervezete. 1885-ben alakult Kolozsváron, de tevékenységét 1948-1990 között kénytelen volt szüneteltetni. Az 1991-ben újraalapított szervezet célja a romániai magyarság anyanyelvű műveltségének ápolása, terjesztése és koordinálása.

Kimaradt?