Banki hitel felvételére kényszerül a Tamási Áron színház

Bankhitelből fedezi adósságát a Tamási Áron Színház. A sepsiszentgyörgyi magyar társulat vezetősége azzal a kéréssel fordult a fenntartó sepsiszentgyörgyi önkormányzathoz, hogy engedélyezze a 400 ezer lejes kölcsön felvételét, amelyből ki szeretnék fizetni a tavalyról elmaradt adósságaikat és a Reflex fesztivál kifizetetlen számláit.

Az önkormányzathoz intézett levélben a színház vezetősége kifejti: az elmúlt esztendőt 432 ezer lejes adóssággal zárták, mivel ki kellett fizetniük a szerződéseik utáni áruforgalmi adót, illetve a Reflex fesztivál szervezési költségeit. Leszögezik, hogy a banki hitel felvételére azért van szükség, mert az önkormányzat gazdasági bizottsága közölte, nincs lehetőség a költségvetési összegek növelésére.

A színházat fenntartó helyi tanács azzal a feltétellel egyezett bele a bankhitel felvételébe és az ehhez szükséges garancia biztosításába, ha a társulat meghoz néhány megszorító intézkedést. Ennek a színház eleget tett, így felszámolta a szabad állásait, és 10 százalékkal csökkentette a fizetésalapját. A sepsiszentgyörgyi tanács legutóbbi ülésén jóváhagyta a bankhitel felvételét.

Egy tavaly készült tanulmány rámutat, hogy országos szinten Sepsiszentgyörgy fordítja a legnagyobb összeget a költségvetéséből a kulturális intézmények finanszírozására. Antal Árpád polgármester korábban hangsúlyozta: méltánytalanul működik ma Romániában a kulturális intézmények finanszírozása, hiszen például Kolozsvár és Marosvásárhely gazdagabb városok Sepsiszentgyörgynél, de művelődési intézményeket az állam finanszírozza, míg a háromszéki megyeszékhely saját költségvetéséből tart fenn egy magyar és román színházat, és sok más művelődési intézményt. Antal Árpád korábban javasolta, hogy a minisztérium társfinanszírozóként támogassa a színházakat, annak függvényében, hogy azok milyen minőséget szolgáltatnak. A 65 éve működő Tamási Áron színház az egyik legismertebb romániai magyar kulturális intézmény.

 

Kimaradt?