Nemzetközi Irodalmi Fesztivál lesz Zágrábban

Az első Nemzetközi Irodalmi Fesztivált rendezik meg szeptember 5-től Zágrábban többek között Nádas Péter magyar, Claudio Magris olasz, Jaume Cabré katalán és Goce Szmilevszki macedón író részvételével.

Seid Serdarevic, a Fraktura horvát könyvkiadó vezetője, a fesztivál szervezője elmondta a Vecernji List című zágrábi lapnak, hogy meglátása szerint a nemzetközi irodalmi seregszemle az ősz kezdetén fel fogja pezsdíteni a zágrábi kulturális életet, mert az európai irodalom olyan kimagasló alakjai, mint Nádas, Magris vagy Cabré fogadták el a meghívást.

Az első, 12 napon át tartó fesztiválra - amelyet a Zágrábi Ifjúsági Színházban rendeznek - nemcsak a Fraktura íróit hívták meg, hanem más fontos horvát könyvkiadónál megjelent művek szerzőit is.

A meghívottak között vannak a régió fiatal tehetségei, mint Goran Vojnovic 33 éves szlovén író, forgatókönyvíró, több irodalmi kitüntetés birtokosa vagy Goce Szmilevszki macedón író, akinek Freud húga című regénye elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját 2010-ben, a mű magyarul 2012-ben jelent meg a Libri Kiadónál. Rajtuk kívül holland és belga írók is jelezték részvételüket - jegyezte meg Serdarevic.

 Ott lesz a mintegy 20 író között az európai hírű Nádas Péter is, akinek tavasszal jelent meg a Párhuzamos történetek című, 1600 oldalas kötete horvátul Xenia Detoni fordításában, szintén a Frakturánál. A fordító ezért a munkájáért megkapta Az év műfordítója díjat. Ismét elmegy Zágrábba a neves olasz író, Claudio Magris és erre az alkalomra a Fraktura újra kiadja az író főművét, a Duna című esszéregényt.

"Szerencsések vagyunk, hogy eljön Zágrábba Jaume Cabré, napjaink talán legismertebb kortárs katalán írója, a Pamano zúgása című könyv szerzője is" - tette hozzá Serdarevic.

Az irodalmi fesztivál közönsége szeptember 5. és 17. között naponta három programmal találkozhat: az egyik a kiválasztott íróval való ismerkedés lesz, a másikon különböző zenei rendezvények lesznek írókkal, a harmadikon kerekasztal-beszélgetéseket tartanak a közönség érdeklődésére számot tartó témákban - mondta el a főszervező, a Fraktura Kiadó vezetője.

Kimaradt?