Flashmob szélforgó alakban a Vásárhelyi Forgatagért

Készül a Vásárhelyi Forgatagot népszerűsítő reklámfilm, amelynek utolsó jelenetét vasárnap délután a város főterén filmezték a Kultúrpalota előtt a Városháza tornyából. Annak ellenére, hogy az eső aem esett, és a meleg sem volt elviselhetetlen, hihetetlenül kevesen gyűltek össze, a Vásárhelyi Magyar Napok első, népszerűsítő rendezvényén.

Délután négyre hirdették meg a szervezők a villámcsődületet, ahol színes lapokat – sárgát, zöldet, pirosat és narancssárgát – osztottak ki, hogy egy szélforgó leveleit (vagy egy virág szirmait) alkossák meg a résztvevők, majd két próba után kétszer is felvették a jelenetet. Azért kétszer, mert az első alkalommal egy rendőrkocsi is “belépett” a jelenetbe.

Szász Emese sajtószóvivő a maszol.ro-nak elmondta, a vasárnap délutáni flashmob az utolsó része a reklámfilmnek, amelynek előző jeleneteit már felvették, a teljes film pedig hamarosan látható lesz az interneten, a Vásárhelyi Forgatag facebook-oldalán, honlapján, illetve a televíziókban is. Hogy melyek a szélforgót megelőző jelenetek, az egyelőre titok, válaszolta érdeklődésünkre Szász Emese.

Az augusztus 28- szeptember 1. közötti rendezvénysorozat programján folyamatosan dolgoznak a szervezők, több civil szervezetet és intézményt is bevonva az eseményekbe. Például a héten mutatták be az úgynevezett Előadás-forgatag, a Könyv-forgatag, a Téka forgatag, illetve az először sorra kerülő Marosvásárhelyiek Világtalálkozója terveket is.

Az Előadás-forgatag két típusú rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket: a Kultúrpalota kistermében neves helyi és magyarországi történészek tartanak előadásokat a marosvásárhelyi és az erdélyi magyarság történetének egy-egy érdekfeszítő kérdéséről. Spielmann-Sebestyén Mihály: A marosvásárhelyi zsidóság címmel tart előadást, kivételes helyszínen, a marosvásárhelyi zsinagógában. Az előadás a város múltjának, kulturális örökségének egyik fontos mozzanatát mutatja be, a város egykori zsidó lakosságának történetét, hozzájárulását Marosvásárhely gazdasági-kulturális fejlődéséhez. Pál Antal Sándor: Székelyvásárhelytől Marosvásárhelyig.

Székelyek és városi polgárok Marosvásárhelyen címmel tart előadást, amelyben a marosvásárhelyi magyar közösség egyik legaktuálisabb problémájának, a Székelyföldhöz és a székelységhez való tartozás gyökereit, hagyományait, aktuális állapotát mutatja be és elemzi. Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai és Kisebbségkutató Intézetének munkatársa Álságos állítások a magyar etnopolitikában című előadásában az anyaország és a határon túli magyar közösségek 1918 utáni viszonyát, az ezt meghatározó nemzetpolitikát elemzi.

Az Előadás-forgatag másik rendezvénysorozata a Tematikus városnézés lesz, amely során helyi történészek, művészettörténészek tematikus városnéző sétákat vezetnek a központban. A résztvevők a szakember irányításával egy-egy sajátos, a város arculatát és fejlődését meghatározó történelmi időutazáson vehetnek részt. Ennek során nem csak a műemlék-épületeket veszik számba, hanem szó lesz az azokhoz és a város történetéhez kapcsolódó személyiségekről, eseményekről, kevésbé ismert történetekről is. Középkori sétát vezet Györfi Zalán történész-régész, barokk sétát vezet Orbán János művészettörténész, szecessziós sétát vezet Oniga Erika művészettörténész és ún. szocialista város-sétát vezet Novák Zoltán történész.

Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke , a Könyv-pörgeteg szervezője, hat-hét könyves standdal, erdélyi magyar kiadványokkal készül az eseménysorozatra.  A Teleki Téka udvarán a térségben egyedi Történelmi Könyvek Vásárára várják a könyvbarátokat augusztus 29–31. között.  A programfelelős Lázok Klára könyvtárvezető azt szeretné, ha sikerülne “megtartani az erdélyi közönséget a könyvek bűvöletében, lehetőséget teremteni akár könyvvásárok által is a legújabb történelmi kutatási eredmények, történelmi múltunk feldolgozásait a közösséggel” – mondta.  A rendezvényre romániai magyar és román kiadókat, illetve magyarországi kiadók forgalmazóit hívták meg.

A Forgatag szervezői első alkalommal szervezik meg a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját. Kirsch Attila főszervező a nemrég közzétett népszámlálási eredmények függvényében szükségesnek látja, hogy hazahívják a nagyvilágba szakadt marosvásárhelyieket. A világtalálkozón a hazaérkezőket és az itthon élő marosvásárhelyieket ünnepi műsorral köszöntik, amelynek házigazdája Nagy István színművész lesz. A város múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélnek majd jeles marosvásárhelyi közéleti szereplők, de időt és helyet biztosítanak a felszólalni, élményeiket megosztani kívánó hazatérőknek is.

Az érdeklődők augusztus 15-éig jelezhetik részvételi szándékukat a marosvasarhely.vilagtalalkozo@gmail.com e-mail címen vagy a https://www.facebook.com/marosvasarhelyiekvilagtalalkozoja oldalon.

Az augusztus 28. és szeptember 1. között zajló rendezvény újdonságait a www.forgatag.ro honlapon lehet és érdemes követni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?