Koncerten adtak számot tudásukról a régizenei nyári egyetem hallgatói

Maratoni koncerten mutatták be pénteken, mit tanultak közel egy hét alatt a VI. Régizenei Nyári Egyetem hallgatói. A kilenc tanfolyamon mintegy hatvan hallgató vett részt – nyolc évestől 52 évesig, zene iránt érdeklődő műkedvelőtől tudása mélyítését akaró hivatásos zenészig.

Kilenc tanfolyamot hirdettek idén a Régizenei Nyári Egyetem szervezői, július 7—12. között furulya és fuvola, barokk oboa, barokk hegedű, ének, csembaló, lant és gitár, viola de gamba és basszus hangszerek, reneszánsz együttes és ütőhangszerek mesterkurzusokon vett részt a beiratkozott mintegy hatvan hallgató.

Előadók a historikus zene elismert művelői voltak. A budapesti Széplaki Zoltán, a Musica Historica együttes tagja vezette a furulya, fuvola tanfolyamot, a fesztivál visszatérő vendége, a drezdai Guido Titze, a Dresdner Barockorchester alapítója, a Drezdai Zeneakadémia társult professzora pedig a barokk oboa-tanfolyamot vezeti immár hat éve. A budapesti Vitárius Piroska, a Savaria Barokk Zenekar koncertmestere tartotta a barokk hegedű tanfolyamot, az ugyancsak budapesti Palócz Réka, aki 2010 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakán tanít hangképzést vezette az ének mesterkurzust. Továbbá a bázeli Fülöp Mária csembalóművész, zenepedagógus a csembaló rejtelmeibe vezette be a hallgatókata, a budapesti Kónya István lantművész a lant és gitár mesterkurzust vezette, a kolozsvári Csata István előadóművész a – viola da gamba és basszus hangszerek mesterkurzus vezetője volt, a budapesti Csörsz Rumen István, a Musica Historca együttes vezetője a reneszánsz együttes tanfolyam előadója, vezetője volt, az ugyancsak budapesti Sudár Balázs kobzos és Kasza Roland ütőhangszer-oktató pedig az ütőhangszerek tanfolyamot vezette.

A szakórák mellett a hallgatók tánctanulással kezdték a napot: a kolozsvári Szabó Anikó vezetésével barokk tánclépéseket sajátíthattak el. Emellett három tudományos előadás is elhangzott, gyarapítva a hallgatók ismereteit: Széplaki Zoltán A furulya és a fuvola történetének párhuzamairól beszélt; Csörsz Rumen István előadásában Pálóczi Horváth Ádám munkásságát és az Ötödfélszáz énekek című, 1813-ban kelt kéziratot ismertette; Szabó Mária előadásának témája pedig a Sepsiszentgyörgyi Kottás Kézirat (1757) volt.

A hallgatók életkora 8 évestől 52 évesig terjedt, és zenei képzettségük is legalább ilyen széles skálán mozgott: kezdőtől a műkedvelőn át a historikus zenélésben elmélyülni kívánó hivatásos zenészig terjedt.

„Ez a nagy szórás nem jelentett gondot, ugyanis az egyéni foglalkozásokon mindenki a saját szintjéről kiindulva tanulhatott újat a választott területen, a zenekari próbákon pedig a hasonló szinten lévők kerültek azonos csapatba” – hangsúlyozta Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője.

A mesterkurzus eredményességéről bizonyosodhattak meg azok, akik pénteken beültek a zárókoncertre: a hallgatók szerre mutatták be a tanultakat, összességében változatos és színes produkciót kínálva a hallgatóságnak, az előadóknak, egymásnak.

A VI. Régizenei Nyári Egyetem előadásainak és a tanfolyamzáró koncertnek a Nagy István Művészeti Középiskola biztosított helyet.

A tanfolyam sikere mindenképpen a folytatásra sarkallja a szervezőket – hangsúlyozta Filip Ignác Csaba, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti vezetője. A Régizenei Nyári Egyetem immár hatodik éve a fesztivál kísérőrendezvénye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?