Díjözön és megnövekedett nézőszám az évad végére Szatmáron

Több mint negyvenezer nézője volt a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának a 2012/2013-as színházi évadban.  Ez jelentős növekedést jelent az elmúlt évad 36 700 nézőjéhez viszonyítva – összegezte az intézmény vezetősége a lezárult színházi szezon eredményeit.

A szatmárnémeti magyar társulat összesen 212 alkalommal lépett fel otthon és vendégségben, 1200 óvodásnak váltották ki ebben az évadban az Iciri-piciri bérletet. A meglévők mellett sikerült egy új színházi bérletet indítani: a kilencedik felnőtt bérlet Nagy Iza néhai színésznő nevét viseli, és alig két héten belül elfogyott, abszolút teltházat produkálva. A bérletek jelentős hányadát nagykárolyi nézők vásárolták meg.

Az elmúlt évadban meghívott rendezőként dolgozott Szatmárnémetiben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Tasnádi Csaba, és a fiatal szabadúszó rendező, Csiki Zsolt. A színészek közül ketten is rendeztek az évadban, a szilveszteri bohózatot Kányádi Szilárd színész-rendező állította színpadra, a nagysikerű Ludas Matyi Szatmárban című, néphagyományokra épülő produkciót pedig a társulat művészeti igazgatója, Bessenyei István rendezésében láthatta a nagyérdemű, valamint egyik bábszínész, Bandura Emese is rendezett egy gyerekelőadást.

A hetedik Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztiválon 9 magyar nyelvű vendégelőadást láthatott a közönség, ebből négyet román feliratozással, olyan rendezők alkotásait, mint Silviu Purcărete, Vidnyánszky Attila, Bocsárdi László, Keresztes Attila, Sorin Militaru, Sebestyén Aba. A fesztivál magyar nyelvű előadásaira összesen 695 jegy fogyott el.

A társulat és a Borostyán Produkció közös előadásának, a Pozsgai Zsolt által írt Liselotte és a május (Rendező: Csiki Zsolt) című produkció, bemutatójára a VII. Sorompók Nélkül Multikulturális Fesztivál nyitónapján került sor, teltház előtt az Északi Színház Ács Alajos stúdiótermében.

Idén immár második alkalommal aktívan részt a Harag György Társulat is a Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozat megszervezésében. A rendezvénysorozat keretében a társulat idén is megszervezte a Nyitott színház - díjnyertes diákszínjátszók seregszemléje (PADIF) című programpontot, lehetőséget adva ezzel a színjátszás iránt lelkesedő diákoknak kőszínházi nagyszínpadon való szereplésre.

Hagyományteremtő szándékkal nyílt napokat tartott a társulat a Magyar Dráma Napja és a Nemzetközi Színházi Világnap alkalmából. Ezeken a rendezvényeken több száz diák és érdeklődő nézhetett körbe a kulisszák mögött, és olyan helyekre nyert betekintést, ahova évközben tilos az alkalmazottakon kívül másoknak belépni. A Magyar Dráma Napján idén először nyílt próbát is rendeztek Tasnádi István rendező vezetésével. A Világjobbítók című darab egyik jelenetén szemléltette a színházi munkafolyamatot. A jövőben a hasonló rendezvényeket is rendszeresíteni kívánja a Harag György Társulat.

Az RMDSZ szatmárnémeti szervezetével közösen rendezte meg a társulat a hagyományos március 15-i megemlékezést: Fényes ég alatt címmel a színház nagytermében a nagyváradi Kiss Stúdió Színház vendégjátékát láthatták az érdeklődők.

Számozott örökkévalóság címmel a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján a zsidóüldözés színész áldozataira és holokauszt-túlélő alapítóira emlékezett a társulat. A rendezvény társszervezője a Szatmári Zsidó Hitközség volt, a programban pedig zsinagógalátogatás és előadássorozat szerepelt.

A Ránézek az életemre (Beszélgetések Kovács Leventével) című könyvbemutatót a Harag György Társulat és a Posztmodern Távlatok Művelődési Műhely közös szervezésében láthatta a közönség a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében.

Jótékonykodtak is a szatmári művészek: a Fazekas Mihály - Móricz Zsigmond - Bessenyei István: Ludas Matyi Szatmárban című előadást áprilisban játszották a daganatos betegségben szenvedő gyerekeket és családjukat segítő Reménysugár Program javára. Az évadzáró gála bevételeinek egy részével pedig egy súlyos beteg kollégájuk gyógykezelését támogatták a társulat tagjai.

A társulat 2012/2013-ban az alábbi díjakkal gazdagodott:

Nagy Orbán és Rappert-Vencz Stella színészek az év végi (2012.) Szatmári Díjkiosztó Gála alkalmával átvehették a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács oklevelét, amellyel az olyan Szatmáron élő, vagy onnan elszármazott művészeket, tudósokat és sportembereket jutalmazzák, akik színvonalas, kitartó munkájukkal emelik Szatmár és vidéke értékét és hírnevét, itthon vagy a nagyvilágban.

A Magyar Színházak XXV. Jubileumi Kisvárdai Fesztiválja díjazottjai között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művésze, Egger Géza átvehette 2013. június 29-én este a Kisvárdai Várszínház által a legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat.

A társulat a következő tagokkal bővült 2012/2013-ban:

Vargyas Márta rendező

Dobre-Kóthay Judit díszlet- és jelmeztervező

Szabó Anna díszlet- és jelmeztervező

Egger Géza színész

Kányádi Szilárd színész-rendező

Márkó Eszter színész

Marosszéki Tamás színész

Poszet Nándor színész

Sándor Anna színész

Varga Sándor színész

A 2012/2013-as színházi évad díjai

Közönségdíjak:

1.         Az évad legjobb epizódszínésznője: Rappert-Vencz Stella - a közönség szavazatai alapján

2.         Az évad legjobb epizódszínésze: Péter Attila Zsolt - a közönség szavazatai alapján

3.         Az évad legjobb komikus színésznője: Gál Ágnes - a közönség szavazatai alapján

4.         Az évad legjobb komikus színésze: Nagy Orbán - a közönség szavazatai alapján

5.         Az évad legjobb drámai színésznője: Lőrincz Ágnes - a közönség szavazatai alapján

6.         Az évad legjobb drámai színésze: István István - a közönség szavazatai alapján

Szakmai díjak:

1.         A háttérszemélyzet díja: id. Dorogi András fővilágosító, a fénytár vezetője - a Művészeti Tanács elöntése alapján

2.         Baranyai Zoltán-emlékdíj (az évad legjobb pályakezdőjének): Kányádi Szilárd - a Művészeti Tanács döntése alapján - a díj felajánlója a Baranyai család

3.         Az évad legkiemelkedőbb női alakításaiért járó Nívódíj: Sándor Anna - a társulat szavazatai alapján

4.         Az évad legkiemelkedőbb férfi alakításaiért járó Nívódíj: István István - a társulat szavazatai alapján

Szakmai fődíjak:

1.         Ács Alajos-díj: Rappert-Vencz Stella - a társulat és a Művészeti Tanács szavazatai alapján - a díj felajánlója a Poszet Kft.

2.         Harag György-díj: Nagy Orbán - a társulat és a Művészeti Tanács szavazatai alapján - a díj felajánlója az Autonet Import Rt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?