Partiumban át(nép)táncolják a történelmüket

Idén először egy egész hetet ölel fel az augusztus 20-án kezdődő Partiumi Magyar Napok programsorozata. Az első három napban a hangsúly a régió történelmére és néptáncaira kerül.

partiumimagyarnapok

A Római Katolikus Székesegyházban reggel 9-kor kezdődő ünnepi szentmisével veszi kezdetét a régió legnagyobb rendezvénysorozata, a következő programpont 10 órától Szent István szobrának megkoszorúzása lesz.

17 órától Szakály Sándor tart történelmi előadást a Református Gimnáziumban A magyar Honvédség a második világháborúban címmel a Szent István Kör szervezésében.  

A Nagyvárad Táncegyüttes fellépése 21 óra 30 perckor kezdődik a szatmárnémeti Tűzoltótoronynál, Határtalan Partium című előadásuk a régió történelmi és kulturális sokszínűségét sűríti egyetlen műsorba, amely során fontos eseményeket és helyszíneket idéznek meg, amelyek mind-mind hatással voltak az itt élőkre.

nagyvarad tancegyuttes

Augusztus 21-én még mindig a Tűzoltótoronynál húzódik a Partiumi Magyar Napok fő vonala, hiszen 21 óra 30 perctől itt lesz Bocskor Bíborka és a Magashegyi Underground koncertje. Az alternatív együttes és az erdélyi származású énekesnő nem mindennapi hangzásvilágot tár a Partiumi Magyar Napok hallgatósága elé.

Augusztus 22-én is folytatódik a tánc és a népi hagyományok felidézése. Este fél tízkor a Tűzoltótoronynál a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Erdélyország az én hazám című előadása tekinthető meg. Táncszínházi előadás, amely nem pusztán ismertetőt nyújt Erdély jellegzetes vidékeinek táncaiból és zenéiből, hanem egy időutazás is, amely a múlton keresztül próbál utat mutatni a lehetséges jövőbe. {loadposition kmn}

A Kárpátok vidéke, Csíkország, Felcsík, a gyimesi hegyek fenyvesei, a Hargita, Felső-Marosmente, Marossárpatak, a Kis- és Nagy-Küküllő, a Mezőség, Kalotaszeg, Cifravidék és Méra tájegységek mind-mind megjelennek a színpadon: zenében, táncban és népviseletben is.

Ezt követően 23 órától a Down Town Pub ad helyet a folk-estnek és táncháznak, hogy akiben nyomot hagytak az előadás dallami, az ki is próbálhassa, mennyire vérpezsdítőek a népzenéink.

Kimaradt?