Szombaton rajtolt az Inter-Art nemzetközi alkotótábor

 

Ha kissé szorosabbra húzott nadrágszíjjal is, a Kultúrális Minisztérium listájáról lemaradva, de idén is megtartják – immár 17. alkalommal – a nagyenyedi Inter-Art művészeti alkotótábort, amelyre hazaiak mellett magyarországi, osztrák, német, olasz, horvát, szlovén, szerb, görög, bolgár, moldáviai, török, kínai, belorusz, egyiptomi, amerikai, haiti és nigériai művészek is érkeztek.

inetrart

Az önkormányzat dísztermében Ladányi Árpád az országos pénzügyőrség volt elnöke, Krecsák Sz, Adalbert leköszönt alpolgármester, Dr. Popa Romul megyei tanácsos, illetve Horaţiu M. Josan polgármester köszöntötte a visszajáró, illetve első ízben résztvevő művészeket. Elmondta, a XX. tábortól kezdve valamennyi Nagyenyedre látogató számára lehetővé szeretnék tenni, hogy gyönyörködhessen a művészek hátrahagyott alkotásaiban.

Balog István, az alapítvány elnöke a művészek bemutatása közben a jövőre sorra kerülő brüsszeli Európai Parlament, illetve new yorki ENSZ székházba való kiállításokra utalva kívánt jó munkát és ihletet, a támogatóknak megköszönve az Inter-Art jelenség iránt tanúsított bizalmat.

Előadások, kirándulások, kiállítások

A tábor programját Ioan Hădărig művészeti igazgató ismertette. Többek között két napos kiránduláson vesznek részt a művészek Torockón, ahol a magyar közösséggel ismerkedhetnek. A tordai önkormányzat jóvoltából a sóbánya, majd a gyulafehérvári vár meglátogatását tervezik.

enyedi tabor

Esténként Művészet az én hazámban címmel tartanak előadásokat. Kötetlenebb formában is alkalom nyílik kapcsolatok kialakítására, ami gyümölcsöző lehet a művészi alkotásban – de akár a magánéletben is: tavalytól egy nagyenyedi szobrász meg egy görög festőnő egybekelésével az alapítvány immár egy házasságot is elkönyvelhet.

Augusztus 14-én, kedden 16.30-kor a kultúrotthonban Kareem Mahmoud Helmy el Basiouny, a kairói egyetem tanársegéde Illúziók című, majd 17.30-tól az alapítvány galériájában Dr. Reem Hassan kairói egyetemi tanár Small abstract units című kiállítását nyitják meg. {loadposition kmn}

Csütörtökön a gyulafehérvári múzeumban nyílik meg 11 órakor a bulgáriai Shumen város kortárs művészeinek kiállítása, délután 16.30-kor a spanyolországi olasz Giuseppe Strano Spitu Vers, majd 17.30-kor a bolgár Dimitar Velchkov Hangok című kiállítása.

Augusztus 24-én pénteken 18 órakor „az emberi lélek festője”, az indiai Chiru Chakravarti Im Memoriam kíállítását nyitják meg az Inter-Art galéria kortárs múzeumában. 18.15-kor az Egy nap/egy kép, 2012. március 1. projektet ismertetik, majd 18.30-kor a táborban született, válogatott alkotásokból összeállított kiállítással zárják a tábort.

2012 – mail-art kiállítás

A hivatalos tábormegnyitót követően a felújításban lévő Bethlen kastélyban került sor a lassan elmaradhatatlan mail-art kiállításra, amelynek megnyitójára rendhagyó módon a várfalakon belüli udvarban került sor.

mail art

Itt Ioan Hădărig emlékezett meg a mail-art múltjáról, az első kiállításra 1960-ban került sor New Yorkban, enyedi művész pedig először 1985-ben, Norvégiába küldte be alkotását: a néhai Kömíves Miklós személyében. Az első nagyenyedi mail-art kiállítást 1993-ban tartották: az idei táborban is résztvevő Kömíves Andor munkáit mutatták be Nagyenyedért szeretettel címszó alatt, testvérének, Kőmíves Miklósnak, a kolozsvári képzőművészeti főiskola tanárának szervezésében.

A mail-art a szabad közlekedés elé gátat vető diktatúrák, illetve az anyagi nehézségek elé állító demokráciák korlátait áthidaló lehetőség. A 2012 címet viselő kiállítás a művészeti értéken belül, úgy szociológiai, mint kulturális utalás és válasz az emberi lét, a háborúk, nehézségek kérdéseire, mely révén számos ország művésze a kezdet és a vég, a mindennapok küzdelmei elleni lázadás tükörképe, poézis, amit a művész végül a szemlélő elé tár.

Kimaradt?