Kolozsvári együttes zenél a Szigeten

Először lép fel a Sziget fesztiválon a kolozsvári Grimus együttes, az alternatív rockzenét játszó csapatot az Aréna színpadon láthatja a közönség vasárnap.

grimus

A 2005-ben alakult zenekar eddig öt stúdiólemezt adott ki Demo (2006), Panikon (2008), Umbre és Started (2010), valamint Egretta (2011) címmel.

A hattagú, két magyar és négy román fiúból álló zenekar eddigi karrierje során olyan együttesekkel és művészekkel állt egy színpadon, mint a Moby, a Motorhead, a Prodigy, a The Rasmus, Dandy Warhols, Macy Gray, Sophie Ellis-Bextor, a The Parlotones, Eros Ramazzotti, Kasabian, a napokban pedig Bukarestben a Placebo előzenekara voltak.

A Grimus 2007-ben megnyerte a Global Battle of The Band zenei tehetségkutató verseny romániai szakaszát, tagjai így részt vehettek a londoni döntőn is. 2009-ben a bukaresti Odeon Színházban adtak akusztikus koncertet „keresztapjuk", Salman Rushdie nyilvános felolvasását követően.

A zenekar neve, a Grimus a perzsa eredetű simurg szó betűiből áll, amely egy ősi iráni mitológiai szárnyas lény neve, valamint Salman Rushdie indiai író 1975-ben megjelent első regényének a címe is. Salman Rushdie egy bukaresti könyvbemutatón azt nyilatkozta róluk: „Jobban élveztem őket, mint a saját regényemet." {loadposition kmn}

Két éve, 2010 augusztusában Nagy-Britanniában is bemutattak egy számot, ez lehetővé tette a csapat számára, hogy a Londoni Román Kulturális Intézet támogatásával egy kis turnén vegyenek részt.

Kimaradt?