A Várad folyóirat megszűnése ellen küzd a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

Bihar Megye Tanácsának szeptemberben megválasztott új vezetősége ellehetetlenítette az önkormányzat fenntartásában működő Várad kulturális folyóiratot. Az eset kapcsán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt intézett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz – közölte a szervezet.

A jogvédelmi szolgálat panaszlevelében kiemeli, hogy január elsejétől véget ér a nagyváradi Várad folyóirat önálló intézményi státusza és a hasonló helyzetbe került Familia folyóirattal együtt beolvad a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárba, a továbbiakban annak egy-egy részlegeként fognak működni.

Bihar Megye Tanácsa költségcsökkentésre és létszámleépítésre hivatkozva hozta meg döntését. Annak ellenére, hogy jelentős önfenntartó erővel rendelkező, a magyar kultúrát támogató folyóirat a Várad, amely évente több kiadványt publikál, értékes rendezvényeket szervez, számos projektje ellenére kevesebb létszámmal működhetne, mint a Familia.

A Familiánál megszűnik egy szerkesztői, egy titkári, egy könyvelői és egy fél takarítói poszt, marad 5 (főszerkesztő, 3 szerkesztő, szerkesztőségi titkár), a Várad esetében az eddigi 7,5 posztból csak 3 marad meg (főszerkesztő, 2 szerkesztő).

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz intézett panaszában a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat Szűcs Lászlót, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztőjét idézi, aki megerősítette: az intézkedést semmiféle hivatalos teljesítményértékelés, elemzés, felmérés nem előzte meg. Akkor ugyanis figyelembe vették volna az említett lapok eredményeit is.

Egyértelműen a magyar folyóirat alkalmazottai húzták a rövidebbet, hisz Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke etnikai arányosság jegyében tesz számbeli különbséget a román és magyar szerkesztőség között, így Szűcs szerint felmerül a diszkrimináció gyanúja. A szerkesztőség az intézkedést súlyos támadásnak tartja a kultúra ellen, ezért minden lehetőséget megragadnak a tiltakozásra ellene, és számítanak ebben a Nagyváradon, a megyében és máshol ugyancsak a kultúra területén dolgozók szolidaritására. Szűcs László januártól megválik igazgatói és főszerkesztői posztjától. Kiemelte, semmilyen formában nem kíván tovább maradni a lap élén ilyen körülmények között.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője elmondta: „Elfogadhatatlan a Bihar megyei önkormányzat diszkriminatív döntése, mely által nemcsak a magyar kulturális alapokra épülő folyóiratot lehetetleníti el, hanem az egész helyi magyar közösség identitását csorbítja. Bihar Megye Tanácsának költségcsökkentésre vonatkozó indoklása pedig nem helytálló, ugyanis a Várad kulturális folyóirat gazdasági mutatója pontosan igazolja, hogy javarészt önfenntartó lapról van szó.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?