Kortárstánc tanfolyam indul Bordás Attilával Kolozsváron

Kortárstánc kurzust tart június második felében Bordás Attila rendező, koreográfus negyven táncszerető embernek: nőknek, férfiaknak, teljesen kezdőknek és profiknak, foglalkozástól, életkortól függetlenül. A június 18-30 között, napi három órában tartandó tánckurzus helyszíne a kolozsvári Ecsetgyár lesz, a tanfolyam végén pedig két utcai flashmobot tartanak a résztvevők közreműködésével, a kincses város két különböző pontján. A kurzus ingyenes.

“Nálunk még kevéssé ismert, de külföldön az ilyenfajta tánckurzusoknak nagy keletje van. Orvosok, tanárok, irodai dolgozók gyakran iratkoznak be, hogy levezessék fölös energiájukat, kondícióban tartsák tagjaikat, szellemileg-lelkileg felfrissüljenek” – mondta el a maszol.ro-nak a táncoktató, Bordás Attila rendező-koreográfus, aki már számos ehhez hasonló tanfolyamot vezetett. “Olyan csoporttal is dolgoztam már, ahol a legfiatalabb 17, a legidősebb 54 éves volt – és mindenki remekül érezte magát” – tette hozzá.

A kurzus az Országos Táncközpont és az Ecsetgyár közös kezdeményezésére valósulhat meg, az oktatáshoz szükséges összeget pályázatból biztosítják. Így a táncolni vágyók ingyen vehetnek részt a közel kéthetes tanfolyamon, csak kényelmes ruhát és nyűni való zoknit kell magukkal vinniük az Ecsetgyárba (de akár mezítláb is lehet táncolni, akinek úgy kényelmesebb). Haladóknak jó alkalom a továbbtanulásra, kezdőknek meg arra, hogy kipróbáljak magukat és mozogjanak, feltöltődjenek.

“A kortárstánc egy felszabadító hatású önkifejezési forma. A természetes erőkből táplálkozik – mint a gravitáció, a lendület – ezért nincs szükség különösebb felkészültségre, tánctudásra. Minimális erőkifejtéssel maximális és nagyon látványos eredményt érünk el” – ígéri az oktató, aki meggyőződéssel állítja: mindenki tud táncolni, csak még nem mindenki tudja ezt magáról.

A kurzusra körülbelül fele-fele arányban várnak amatőröket és haladó táncosokat. Az oktatás a két csoportnak külön-külön zajlik majd, de a tanfolyam végén közös táncolásra is sor kerül, és a projektet záró flashmobokon is vegyesen fognak táncolni kezdők és haladók.      

Beiratkozni június 14-ig lehet az attila.bordas.theatre@gmail.com címen.

A beiratkozáshoz szükséges:

- egy rövid leírás a jelentkezőről maximum 5 sorban, amelynek tartalmaznia kell az eddigi táncosi tapasztalatait (függetlenül attól, hogy profi, félprofi, kezdő, avagy csupán vállalkozó kedvből indul neki a kortárs táncnak), emellett annak rövid megindoklása, hogy miért szeretne részt venni a szóban forgó munkában.

-maximum 5 fénykép a jelentkezőről, amelyekből egynek kötelező módon profilképnek kell lennie

A csapat végleges felállását Bordás Attila fogja meghatározni, ennek nyilvánosságra hozatala június 16-ára várható.

A tanfolyam június 18-án kezdődik, napi három órában, a vasárnapok kivételével, és 28-áig tart. A flashmobokra június 30-án és július 1-jén kerül sor.

Órarend:

Workshop ( haladó csoport ): június 18-28 (hétfőtől, szombatig) 10.00-13.30 óra között
Workshop ( kezdő csoport ): június 18-28 (hétfőtől- szombatig) 17.30 – 20.30 óra között
Flashmob (mindkét csoport/együtt): 30 június & 1 iúlius 2013

Bordás Attila szabadúszó koreográfus,rendező, tánc-előadó, színész, DJ és költő. Táncos pályafutása Sepsiszentgyörgyön indult a Plugor Sándor Művészeti Liceum tánc szakán. Ötödik osztályos korától intenzínven foglalkozott magyar néptánccal és klasszikus balettel az iskola elvégzéséig. Kezdetben Benkő Gizella és Prune Gabriel keze alatt tanul balettet. Többek közt Ivácson Lászlótól, Ivácson Gizellától, Kiss Istvántól, Virág Endrétől és Orza Calintől tanul néptánctechnikát. A tánciskola mellett 6 éven keresztül az Osonó alternatív színház-műhely intenzív tagja, ahol színészi, pedagógiai és rendezői képességeit fejleszti. 2005-ben a Háromszék Tánceggyüttes alkalmazott táncosa, ahol majd 2010-től kezdődően, időnként vendégművészként tevékenykedik, mint koreográfus. Hivatalos tanulmányai mellett belekóstolt a kontakt tánc technikába, a breakdance világába, majd végleg megfertőződött a kortárstánc világával egy Hód Adrien által vezetett intenzív tánctanfolyamon . 2006-tól 2009- ig a Bukaresti Nemzeti Színház és Film Egyetem koreográfia szakos hallgatója, majd 2010-2012 között, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem mesterképző szakán elvégzi a színházi rendezés szakot Babarczy László osztályvezetőnél. A színpadi művészetek sokoldalúságában, ezek ötvözésében hisz. Színházi, tánc-színházi és fizikai-színházi előadások kitalálója/rendezője. Időnként részt vesz előadóként saját munkáiban is. Évek óta foglalkozik oktató minőségben tánc, avagy színház-tréningekkel. Többnyire Romániában oktat, de többször megfordult már Magyarországon is. Koreográsuként olyan színházi rendezők mellett tevékenykedik, mint Silviu Purcărete, Novák Péter, Dragoș Galgoțiu, Ștefan Iordanescu, Theodor-Cristian Popescu, Cristi Juncu, Bács Miklós, Kányádi Szilárd, Fazakas Misi, Tóth Ernő Imre és még sokan mások. Előadóként dolgoyott Novák Ferenccel, Gigi Caciuleanuval, Tony Gatliffal, David Zinderrel, Vava Ștefanescuval, Arcadie Rusuval, Sergiu Anghellel, és más különböző művészi szakterületeken elismert alkotókkal.

Kimaradt?