banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

2020 nem írható le egy szóban

Nem tudtak egyetlen szót megnevezni 2020 legjellemzőbb szavaként az angol nyelv legfontosabb szótáraként emlegetett Oxfordi Angol Szótár összeállítói.

Az oxfordi szótárkészítők által kiválasztott év szava mindig az elmúlt 12 hónap szellemét, hangulatát, elfoglaltságait tükrözi, idén azonban nem tudták rámutatni erre az egyetlen szóra vagy kifejezésre. A szótárt kiadó Oxford University Press ezt azzal magyarázta, hogy idén az angol nyelv, akárcsak a mindennapi élet, hatalmas változáson ment át, gyorsan és folyamatosan alkalmazkodott a világban zajló eseményekhez.

Ezért most rendhagyó módon Egy példátlan év szavai címmel tettek közzé jelentést.

A jelentés az év történéseivel párhuzamban sorolja az új szavakat, az ausztrál bozóttüzektől kezdve az amerikai elnökkel, Donald Trumppal kapcsolatos kongresszusi impeachment (felelősségrevonási) eljárás felvetődésén keresztül a koronavírus-járvány szótáráig. Beszámolnak róla, hogy nyáron a rasszizmusellenes Black Lives Matter mozgalom és rövidítése, a BLM terjedt el világszerte, majd legutóbb az amerikai elnökválasztáson leadott levélszavazat lett felkapott.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az előretörő új szavakkal szemben a korábban népszerű brexitet 2020-ban 80 százalékkal kevesebbet használták.

Mint Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke kijelentette, nyelvi szempontból még sosem tapasztalt olyan évet, mint az idei. Az oxfordi csapat több száz jelentős új szót és azok használatát határozta meg az év előrehaladtával, amelyek közül több tucatnyi simán lehetett volna máskor az év szava – jegyezte meg.

Tavaly a klímavészhelyzet lett az év szava az Oxfordi Angol Szótár (OED) készítői szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?