Kriterion Koszorúval tüntetik ki Korniss Péter fotográfust

Korniss Péter fotográfus kapja a 2020. évi Kriterion Koszorút, az elismerést – amennyiben a járványhelyzet engedi – december elején adják át Budapesten.

A csíkszeredai Kriterion Alapítvány, alapító elnökének, Domokos Gézának a kezdeményezésére, 1996-tól Kriterion Koszorúval jutalmazza azokat a személyiségeket, akik Erdély hírét vitték a nagyvilágba, akik munkásságukkal Európa és a világ szellemi áramlataiba kapcsolták az erdélyi magyarság szellemi értékeit. Az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a 2020. évi Kriterion Koszorút Korniss Péternek, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfusnak ítéli oda.

Korniss Péter Kolozsváron született 1937-ben. Munkássága az egyik leggazdagabb magyar fotográfiai életmű. Hírnevét a kelet-európai – elsősorban erdélyi – paraszti életforma és kultúra fényképezésével alapozta meg. Az 1979 és 1988 között készült, A vendégmunkás című, egy ingázó munkás életét megörökítő sorozata a magyar fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.A Kriterion Koszorú átadására 2020. december 8.-án, 11 órától Budapesten kerül sor, a Magyar Nemzeti Galériában. Laudációt mond Barabási Albert László, úgyszintén Kriterion Koszorú díjas fizikus. A díjhoz kapcsolódóan a csíkszeredai Bookart Kiadó és a kolozsvári Iskola Alapítvány Kiadó Korniss Péter: Fotográfiák 1959-2017 címmel jelentet meg fotóalbumot. A fotográfus széki nőkről készített fotósorozatából a Maszol Időutazó rovatában is közöltünk válogatást.

Kapcsolódók

Kimaradt?