Két román koprodukcióban készült dokumentumfilmet is díjra jelölt az Európai Filmakadémia

Radu Ciorniciuc Acasă és Alexander Nanau colectiv című alkotása is szerepel az Európai Filmakadémia díjaira jelölt dokumentumfilmek között. A 33. alkalommal átadott elismerésekre kedden jelentették be a jelölteket.

A filmes alkotókat különösen nehéz helyzetbe sodró járványhelyzet miatt az Európai Filmakadémia úgy döntött, hogy 5-ről 6-ra emeli a díjra nevezhető játék- és dokumentumfilmek számát.

A dokumentumfilmes kategóriában a román-német-finn koprodukcióban készült, a természetvédelmi területté nyilvánított bukaresti Văcărești-deltából kiszorított Enache családról szóló Acasă (r. Radu Ciorniciuc), és a bukaresti Colectiv-klubban történt tragédiáról román-luxemburgi koprodukcióban készült colectiv (r. Alexander Nanau) című filmek is bekerültek. Emellett a norvég-amerikai Gunda (r. Victor Kossakovsky), a francia Petite fille (r. Sébastien Lifshitz), a svájci Saudi Runaway (r. Susanne Regina Meures) és a szíriai-dán The Cave (r. Alisar Hasan & Feras Fayyad) került még be a mezőnybe.

A játékfilmes kategóriában Thomas Vinterberg Druk, Burhan Qurbani Berlin Alexanderplatz, Jan Komasa Corpus Christi, Pietro Marcello Martin Eden, Václav Marhoul The Painted Bird és Christian Petzold Undine című filmje indul.

A jelöltek teljes listája itt olvasható, ezek közül az Európai Filmakadémia több mint 3800 tagjának szavazatai alapján választják ki a nyerteseket, kilétüket december 8. és 12. között jelentik be.

(Nyitókép: Acasă)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?