15 éves a marosvásárhelyi Yorick Stúdió – online miniévaddal ünnepel

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió megalapításának 15. évfordulóját ünnepli. A kultúraközi párbeszédre összpontosító kísérleti színház online miniévaddal ünnepel.

A marosvásárhelyi vár Mészárosok Bástyájában működő magyar nyelvű stúdiószínházat Sebestyén Aba alapította 2005-ben. A Yorick Stúdió minden évadban két kortárs drámaíró szövegét viszi színre: egy magyar és egy román nyelvűt. Az immár tíz kiadást megért Kultúraközi párbeszéd a kortárs dráma tükrében című projekt keretében az évek során jelentős előadások születtek, amelyek számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek, és fontos díjakat hoztak haza. A Yorick Stúdió 2020-ig több mint 30 előadást hozott létre, és több mint 200, különböző nemzetiségű és etnikumú művésszel dolgozott együtt.

A 15 éves évforduló alkalmából a Yorick Stúdió újra műsorra tűzi – ezúttal online és ingyenesen – a legnépszerűbb előadásait, más színházak meghívott előadásai mellett, illetve a Kultúraközi párbeszéd a kortárs költészet és a kortárs zene tükrében című projekt negyedik kiadásának termését is bemutatják: a Kór-Társak zenekar előadásában újabb költeményeket hallgathatnak meg Cári Tibor zeneszerző eredeti hangszerelésében.

A miniévad folyamán két drámaírói műhely is lesz (Zoom felületen) Elise Wilk és Kincses Réka drámaírók vezetésével, amelyek elsősorban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjainak szólnak.

Program:

kedd, november 10.
19:00 Elise Wilk: Eltűntek/Dispariții, rendezte Sebestyén Aba (2019) - román nyelven feliratozott előadás
21:00 Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak?, rendezte Sorin Militaru (2013) - román nyelven feliratozott előadás

szerda, november 11.
18:00 20/20, a szöveget írta és rendezte Gianina Cărbunariu (2009) - román nyelven feliratozott előadás
21:00 Kocsis István: A TÉR (Bolyai), rendezte Török Viola (2010) - magyar nyelvű előadás

csütörtök, november 12.
19:00 Elise Wilk: Eltűntek/Dispariții rendezte Sebestyén Aba (2019) - román nyelven feliratozott előadás a Centrul Educațional Replika Facebook-oldalán, utána beszélgetés az alkotócsapattal.
21:00 Mihaela Michailov: Familia fără zahăr rendezte Radu Apostol. A bukaresti Teatrul Mic és a Centrul Educațional Replika produkciója – meghívott előadás.

péntek, november 13.
18:00 99,6 % Adorjáni Panna, Raul Coldea, Csala Hermina, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Ötvös Kinga, Oana Mardare és Adi Tudoran közös alkotása. A kolozsvári Reactor de Creație și Experiment alkotása - meghívott előadás.
20:00 Kór-Társak koncert - a Kultúraközi párbeszéd a kortárs költészet és a kortárs zene tükrében című projekt IV. kiadása. Zeneszerző: Cári Tibor. Előadják: Koszorus Krisztina - Koszika és Sebestyén Aba.

szombat, november 14.
18:00 Székely Csaba: Bányavirág, rendezte Sebestyén Aba (2011). A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója
21:00 Székely Csaba: Bányavakság, rendezte Sebestyén Aba (2012). A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója, román nyelven feliratozott előadás.

vasárnap, november 15.
19:00 Elise Wilk: Eltűntek/Dispariții, rendezte Sebestyén Aba (2019) - román nyelven feliratozott előadás.
21:00 Székely Csaba: MaRO, rendezte Andi Gherghe (2015), kétnyelvű előadás, román és magyar nyelven feliratozva.

Kapcsolódók

Kimaradt?