Az a fél flakon sör – bemutatták a Tabéry-novellapályázat szilágysági nyertesének kötetét

A Zilahon magyartanárként dolgozó Covaciu Norbert 2018-ben elnyerte a Várad folyóirat és a Partiumi Keresztény Egyetem Tabéry Géza novellapályázatának első díját, ennek része volt a saját kötet megjelenése is a Várad Kiadónál. Az a fél flakon sör címmel jelent meg a novelláskötete, melyet online mutattak be péntek este.

Covaciu Norbert Zilahról, míg az őt kérdező Szűcs László, a Várad főszerkesztője és Kemenes Henriette, az irodalmi és kulturális folyóirat szerkesztőségi titkára a lap szerkesztőségéből jelentkezett be a felolvasásokkal is tarkított online könyvbemutatóra.A szerző a Bihar megyei Csokalyról származik, iskoláit Székelyhídon, az egyetemet, majd egy három éves angliai kitérőt követően a mesterképzést is Nagyváradon végezete el. Viszonylag hamar, ötödikes korában döntötte el, hogy tanár lesz, bár akkor még a testnevelés volt a favorit, azt később felváltotta az irodalom. Neki is voltak olyan tanárai, akik hatására ezt a hivatást választotta, később pedig a PKE-en oktatói közül Boka László, Antal Balázs, Biró Annamária, János Szabolcs és Magyari Sára voltak azok, akik „a személyiségükkel is tanítottak” – idézte fel Covaciu Norbert.

A kötetben olvasható novellák körülbelül 14 hónap alatt készültek el, s mint a szerző elmondta, magánkiadáson is gondolkodott. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy az írásainak a szépen csengő mondatok mellett mondanivalója is legyen, olvasóként is elsősorban ezeket keresi mások munkáiban, válaszolta Kemenes Henriette azon kérdésére, hogy tudatosan választ-e olyan témákat, mint például az alkoholizmus vagy a családon belüli erőszak.

Ha akarna, sem tudna elvonatkoztatni egyes személyes emlékektől, és vallja, hogy az írásnak egyfajta terápiás szerepe is van, derült ki a beszélgetésből. Covaciu Norbertet ugyanakkor saját olvasmányai, novellák, olykor regényrészletek is megihletik, s fontosnak tartja a tőle távol álló ideológiákat valló szerzők munkáinak megismerését is, mondta. Egyik írását például egy olyan novella ihlette, amelyről úgy érezte, annak szerzője ellopta a történetét, a szereplőit, s fontosnak tartotta úgy megírni a saját történetét, hogy a plágium gyanúja fel se merülhessen.

Covaciu Norbert a Szilágy megyében megjelenő Hepehupa kulturális és irodalmi lap szerkesztőtanácsának tagja, mint mondta, ennek jelentős része van abban, hogy kezd szilágyságivá válni. A lap egyelőre negyedévenként jelenik meg, de vannak terveik, jó a közös munka Vicsai Zsolt főszerkesztővel, árulta el.

Az a fél flakon sör című kötete Zilahon a Tulipán könyvesboltban, Kolozsváron az Idea Könyvtérben, Nagyváradon pedig a Várad folyóirat szerkesztőségében, az Illyés Gyula és a Libris Antica könyvesboltokban is kapható. A könyvbemutató beszélgetés megtekinthető a Várad folyóirat Youtube-csatornáján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?