Elhunyt Körner Anna, a nagyváradi színház súgója

Életének 66. évében, méltósággal viselt hosszan tartó betegség után elhunyt Körner (Hajdu) Anna, a Szigligeti Színház Életműdíjas súgója, közölte a nagyváradi színház.

Kulisszák mögötti munkáján túl, Körner Anna színpadi tehetségét is megmutathatta több alkalommal is, amelyek közül a legkiemelkedőbb az 1984-től a kétezres évekig játszott Görgey-darab, a Mikszáth Kálmán különös házasságai, amelyben férjével, Hajdu Géza színművésszel ketten léptek színpadra.  

Körner Anna 1954. szeptember 7-én született Nagyváradon. Édesapja irodalmi titkárként, édesanyja könyvelőként dolgozott a nagyváradi teátrumban. Egész gyermekkorát a színház közelében töltötte, több alkalommal gyerekszereplőként is színpadra lépett, majd a színművészeti főiskolára való sikertelen felvételije után, tizennyolc évesen, súgóként helyezkedett el a Szigligeti Társulatnál, amelyhez haláláig hű maradt.

Körner Anna a Szigligeti Társulatnál eltöltött több mint negyven éves pályafutása elismeréséül 2019-ben kapta meg a színház Életműdíját. Az ünnepségen, ifj. Kovács Levente színművész így méltatta őt: „Arról igen ritkán szól a fáma, hogy ott áll mögöttük, teljesítményeik holdudvarában, névtelenül, s a reflektorok fénykörein kívül a névtelen hős, a súgó, aki nélkül a nagy teljesítmények sokkal verejtékesebben jönnének létre, s azok emléke sokkal hamarabb elhalványulna. (...) Nusika színész is lehetett volna. Felvételizett a színiakadémiára, kevéssel maradt ki a keretből, de a Koldusoperában való későbbi sikeres szereplése, műkedvelői fellépései és kis beugrások sora bizonyította, hogy a deszkákon is megállta volna a helyét. (...) A próbák szüneteiben gyakran a fülünkbe suttogott észrevételeidre, tanácsaidra mindig emlékezni fogunk, és továbbra is igényeljük, mert az előadások lelkének egyik legfontosabb őrzője, cerberusa az igazi súgó, azaz te, drága Nusikánk.”

Körner Annát a Szigligeti Színház saját halottjának tekinti. A járványügyi szabályokat figyelembe vevő megemlékezésről, illetve a temetésről a későbbiek során nyújt tájékoztatást a Szigligeti Színház.

Kapcsolódók

Kimaradt?