Hogy állna a tőkehalkalap?

„Ha úgy tartanák, hogy tőkehalat illik felvenni, felvennéd?” – kérdezi címében Kürti Andrea augusztus 15-én nyíló gyermekruha kiállítása. A Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló kiállításmegnyitón divatbemutató formájában tekinthetők meg a kreatív, mókás alkotások.

A ruhatervező Kürti Andrea Lewis Carroll Alice Csodaországban című meseregényéből, a szöveg abszurditásából, a szerepelők furcsaságából ihletődött, és eljátszik azzal a gondolattal, hogy talán az ott megjelenített kifordított, különös világ nem is áll annyira messze a miénktől.

A népszerű mese főhőse kalandok sorozatába keveredik, folyton változó környezete nem mindennapi elvárások elé állítja (bolondokkal teázik, krikettezik a Szívkirálynővel stb.). S ha például tőkehalat illik hordani kalap gyanánt, akkor azt kell hordania. Kürti Andrea azonban bebizonyítja: nem is áll olyan rosszul az a tőkehal.

alice

A fiatal képzőművész a kolozsvári UAD divatterezés szakán végzett 2009-ben. Azóta több gyerekruha-kollekció és mesekönyv-illusztrálás fűződik a nevéhez, illetve színházi jelmeztervezéssel is foglalkozik.

A szerdán 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitón az alkotások divatbemutató során elevenednek meg, igényesen kivitelezett gyerekruhák mellett felnőtt kiegészítők és iparművészeti tárgyak színesítik a kiállítás repertoárját. A program rendhagyó voltát a művész által tervezett különleges installáció is fokozza, mely a ruhákat mesés környezetbe helyezi. {loadposition kmn}

A Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériájában (B-dul 21 Decembrie/ Kossuth Lajos utca, 1. szám) augusztus 28-ig látogatható a tárlat, naponta 10 és 18 óra között. Az izgalmas vizuális élményt ígérő kiállításra, „kalappróbára” a szervezők sok szeretettel várnak gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Kimaradt?