Kolozsvári film- és fotóhagyaték bemutatásával indul a 14. Bukaresti Magyar Filmhét

Mindössze 40 fő fér be egy vetítésre a bukaresti Magyar Kulturális Intézet udvarára, így a november 8. és 17. között megszervezett 14. Bukaresti Magyar Filmhét vetítéseire regisztrálni kell. A programban friss magyar alkotások és klasszikusok is szerepelnek, román felirattal.

A 2007 óta rendszeresen megszervezett filmhetet vasárnap délután 18.30 órától az Erdélyi Audiovizuális Archívum Orbán Lajos fotókiállítása nyitja, amelyet még 2016-ban mutattak be Kolozsváron, most pedig a bukaresti közönség is megismerheti. Orbán Lajos (1897–1972) a két világháború közötti Kolozsvár tehetséges fotósa volt. Kedvtelésből, önszorgalomból tanult meg fényképezni, de fotográfiáit nemzetközi versenyeken díjazták. Orbán Lajos abban a korszakban készítette első képeit, amikor elindult a fényképezés demokratizálódásának folyamata, és egyre szélesebb körben hozzáférhetővé váltak a fényképezőgépek, de ő számos gépével, saját fotólaboratóriumával, művészi ambícióival meghaladta a családi életet dokumentáló fotós szándékait. Mozgóképeket is készített, ezeket szintén bemutatja a Bukarestben most nyíló Látható Kolozsvár című kiállítás.

Hétfő este hat órakor kezdődik a vetítéssorozat Kocsis Ágnes Éden című filmjével, továbbá a filmhét keretében lesz a bukaresti bemutatója a FOMO: Megosztod és uralkodszApró mesék, Foglyok és Seveled című filmeknek, valamint a Folyékony arany, Barta Tamás – Siess haza, vár a mama! és a Magyar lapát – portréfilm Wichmann Tamásról című dokumentumfilmeknek.

A programban helyet kaptak nemzetközi fesztiválokon díjazott animációk és bemutatják a magyar filmtörténetben kiemelt helyet elfoglaló Balázs Béla Stúdióban készült két alkotást (Amerikai Anzix, Fagyöngyök), és két felújított film is, a Nárcisz és Pszyché, illetve a Habfürdő.

(Címlapfotó: Orbán Lajos felvétele | Erdélyi Audiovizuális Archívum)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?