Hogyan lehetünk otthon az elszigeteltségben? Kezdődik az UrbanEye Filmfesztivál

A 2020-as év fő kérdése az, hogy milyen megoldásokat nyújthatnak az építészek vagy a közösségi elöljárók arra, mikor különböző okokból kénytelenek vagyunk megosztani élőterünket másokkal. Ezzel foglalkozik az UrbanEye Filmfesztivál, amelyet november 4. és 8. között szerveznek meg, ezúttal online.

Az Arta în dialog egyesület az AFCN és a Romániai Építészek Rendje támogatásával szervezi meg a filmfesztivált, amely „együtt az elszigeteltségben” mottóval mutat be városokról, épületekről és közösségekről szóló, a lakhatást és a szegregáció hatását vizsgáló dokumentumfilmeket.

Az ausztriai Such Stuff As Dreams Are Made On, Michael Rieper és Lotte Schreiber 2019-es filmje az utóbbi négy évtized „co-housing” projektjeit vizsgálja, azt hogy miért döntenek emberek úgy, hogy másokkal közösen szervezik meg az életüket és hogyan finanszírozzák és működtetik ezeket a lakóközösségeket.

A 2018-as Good Neighbours, a holland Stella van Voorst van Beest filmje a magány, illetve a diszkréció és a közöny közötti vékony határvonal kérdését járja körül. Rotterdamot megrázta a hír, miszerint egy nő holttestét tíz évvel a halála után fedezték fel az otthonában. Ezután kampány indul, a film két önkéntest, az 59 éves Adát és a 70 éves Wilmát követi, akik megpróbálják elűzni a magányt azokból az otthonokból, ahol fogadják őket.A The River on the Wall, Ben Masters 2019-es filmje egy baráti társaság különleges utazását mutatja be: az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó határvonalát járják végig biciklivel és kenuval, közel 2000 kilométeren, hogy még az amerikai határfal emelése előtt, az utolsó pillanatban dokumentálják az itteni élővilágot.

A 2020-as ukrán Enter through the Balcony, Roman Blazhan filmje egy olyan jelenségről szól, amely Romániában is megfigyelhető, arról, hogy hogyan alakítják át az ukrajnaiak a szocializmus alatt emelt tömbházak erkélyeit, és hogyan adnak ezeknek új funkciót.Mivel nem akartak lemondani a fesztivál elsődleges céljáról, hogy összehozza az embereket és párbeszédet indítson köztük, az UrbanEye szervezői építészeti irodáknak és civil szervezeteknek is szerveznek vetítéseket, az irodáikban, tehát ott, ahol a munkaközösségek amúgy is összejárnak dolgozni, betartva a járványügyi előírásokat.

A filmválogatást az UrbanEye honlapján teszik elérhetővé, az előre meghatározott program szerint, a kezdési időponttól számított 24 órára. Egy vetítésre 12 lejbe kerül a jegy, de 50 lejért az összes filmre érvényes bérletet lehet váltani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?