Jiři Menzel játékfilmjeit és dokumentumfilmeket nézhetünk online, ingyenesen

Hétfőnként dokumentumfilmeket, keddenként játékfilmeket tűz műsorra a Bukaresti Cseh Kulturális Központ november folyamán. A romániai nézők a DAFilms.com platformon online, ingyenesen érhetik el a négy dokumentumfilmet és a szeptemberben elhunyt Jiři Menzel négy játékfilmjét.

A Bukaresti Cseh Kulturális Központ 2007 óta szervezi a Documentary Mondays programját, amely 2018-ban a Fiction Tuesdays programmal egészült ki. Bár a vetítéseket fizikai formában a járványhelyzet miatt nem lehet megtartani a fővárosban, az online térbe költöztetett rendezvényt most legalább az ország teljes területéről lehet követni.

Az első dokumentumfilm a Miloš Forman: Ami nem öl meg… című, az emigrálása után világhírűvé vált cseh filmrendező rendhagyó portréja, amely életének meghatározó eseményeit mutatja be. November 9-én az Omul care a vrut să fie liber című román dokumentumfilmet vetítik, főszereplője, Cezar Mititelu visszautasította a munkáséletet, amit a szocialista rendszer szánt volna neki, és ismerősöknél húzta meg magát, adományokból élt, miközben egyre nagyobb hatása volt a fiatal bukaresti filozófia-szakos egyetemisták körében. Egy időre bebörtönözték, azzal a váddal, hogy „társadalmi parazita”.

November 16-án Adéla Komrzý Viva Video, Video Viva című dokumentumfilmje látható a ’80-as évek csehszlovák videoművészetéről, november 23-án pedig az elektronikus zene születését járja körbe Johana Ožvold A hang ártatlan című filmje.

Keddenként Jiři Menzel egy-egy vígjátékával lazíthatunk. A sorozat november 3-án indul a Szeszélyes nyárral, amely az Oscar-díjas Szigorúan ellenőrzött vonatok után két évvel készült, és 1968-ban a Karlovy Vary Fesztivál Nagydíját kapta. Látható lesz még a Magány az erdőszélen, a Mesés férfiak kurblival és a Sörgyári capriccio.

A filmek programja:  

November 2. – Miloš Forman: Ami nem öl meg… (Miloš Forman: What doesn't kill you... ), r.: Miloslav Šmídmajer

November 3. – Szeszélyes nyár (Capricious Summer), r.: Jiři Menzel

November 9. – Aki szabad akart lenni (The Man Who Would be Free), r.: George Chiper–Lillemark és Mihai Mincan

November 10. – Magány az erdőszélen (A Cottage Near the Woods), r.: Jiři Menzel

November 16. – Viva Video, Video Viva, r.: Adéla Komrzý

November 17. – Mesés férfiak kurblival (Those Wonderful Men with Crank), r.: Jiři Menzel

November 23. – A hang ártatlan (The Sound is Innocent), r.: Johana Ožvold

November 24. – Sörgyári capriccio (Cutting It Short), r.: Jiři Menzel

A filmeket regisztráció után lehet ingyenesen megnézni, a meghirdetett dátumon reggel 8 órától számított 24 órán át a DAFilms.com oldalon, további részletek és a filmekhez vezető linkek a Bukaresti Cseh Kulturális Központ Facebook-oldalán találhatóak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?