Lélekben gyermeknek maradni – bemutatták Tóth Ágnes legújabb, gyermekverskötetét

Tündérálom címmel jelent meg a nagyváradi Tóth Ágnes legújabb gyermekverskötete, amellyel a Bihar megyei magyar előkészítő osztályos gyermekeket megajándékozzák. A csütörtökön ismertetett könyvet a Holnap Kulturális Egyesület jelentette meg a Partium Alapítvány támogatásával.

A kötetet Simon Judit szerkesztő, az egyesület és Szabó Ödön, az alapítvány vezetője mutatta be sajtótájékoztató keretében, amelyre a szerző Tóth Ágnest online kapcsolta be a kötetet szerkesztő Szűcs László.

A Holnap Kulturális Egyesület és a Partium Alapítvány újabb közös projektje valósult meg, mondta Szabó Ödön, aki hozzátette: a közös projektek rendszerint kultúrához, könyvkiadáshoz kötődnek. Mint elhangzott, az 1500 példányban megjelent kötet megjelenését az országos RMDSZ támogatta az alapítványon keresztül, a Tündérálomból pedig minden Bihar megyei magyar előkészítő osztályos diák (körülbelül 1100-an) kapnak egy példányt ajándékba.

A cél kettős: az egyik, hogy a kicsik korukhoz illő verseket olvassanak, a másik, hogy a Nagyváradon, Bihar megyében élő alkotók írásai eljuthassanak az olvasókhoz, jelent esetben a gyermekekhez, akik a pandémiás időszakban is szép pillanatokat okozhatnak.

Gyólai Gabriella rajzai mellett Darabont Éva műszaki szerkesztő munkáját emelte ki Szűcs László, mint mondta, neki köszönhető  a könyv végleges formája, a gyors és igényes kivételezés pedig a debreceni Alföldi Nyomdát dicséri.

A kultúrára ínséges időszakok járnak, ezért fontos, hogy van egy olyan partner, mint a Partium Alapítvány, amellyel jól lehet együttműködni, mondta Simon Judit. A hosszú távú partnerség az olvasónak kedvez, hiszen könyvek jelenhetnek meg, tette hozzá az egyesület vezetője, aki szerint ma egy kisebb kiadó vagy egyesület nem tud működni partnerség nélkül.

Ugyancsak Simon Judit faggatta Tóth Ágnest, aki elmondta: hét-nyolc éve tagja a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának, az Író Cimboráknak. Itt találkozott Gyólai Gabriella rajzaival, ezek ihlették meg, mert örült annak, hogy valaki a mai világban tündéreket, sárkányokat, koboldokat, lepkéket rajzol.

A sikeres gyermekkönyvek titka az, hogy lélekben maradjunk gyermekek, akkor tudunk azonosulni velük, mondta Tóth Ágnes, aki egyébként majd két évtizede a Kolozsváron megjelenő Szivárvány és a Napsugár gyermeklapok állandó munkatársa. Szerinte a gyermekeknek határozott véleményük van a világról, kérdeznek is, s erre már lehet építeni irodalmi alkotást.

A versei ritmusosságára, dallamosságára vonatozó kérdésre elmondta, hogy mintegy 40 megzenésített verse van, s ezek közül csak öt szóé felnőttekhez, a többi gyermekvers. Könnyebben megtanulják a ritmusos, dallamos verseket, és ha ez manapság nem olyan trendi, a gyermekek mégis szeretik, mondta a szerző, aki többek között Trifán Lászlót és a kolozsvári Karaván együttest említette, a zeneszerzők között.

A Bihari Napló volt újságírója egyébként ma is igen aktív, a gyermeklapok mellett ír például a Modern Iskola nevű pedagógiai lapnak tematikus (karácsony, anyák napja stb.) írásokat, és jegyzeteit, humoreszkjeit tervezi kötetbe rendezni. A Tündérálom című kötete egyébként hamarosan kapható lesz is lesz a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban.

Kapcsolódók

Kimaradt?