A romániai rendszerváltás mozgóképei is foglalkoztatták – Harun Farocki-kiállítás nyílik Temesváron

Temesváron láthatók októberben az 1989-es romániai rendszerváltás archív felvételeit dokumentumfilmben feldolgozó Harun Farocki német filmrendező, videoművész munkái. A valóságnak el kellene kezdődnie (Reality Would Have to Begin) című kiállítás válogatás a 2014-ben elhunyt Farocki 1980-tól készült filmjeiből, videóiból és installációiból, amelyek egy részét Antje Ehmannal közösen készítettek.

Az Art Encounters Alapítvány, a Német Kulturális Központ és Temesvár polgármesteri hivatala szervezi az október 1-én nyitó és 31-ig látogatható tárlatot.

Az egyik legfontosabb német filmrendezőt Romániában főleg a Videogramme einer Revolution című, Andrei Ujică temesvári származású rendezővel közösen készített filmjéről ismerhetik, amelyet az 1989-es rendszerváltás 30. évfordulója előtt több romániai fesztiválon is vetítettek, a kolozsvári közönségtalálkozóról a Maszol is beszámolt. A filmhez hirdetés útján gyűjtött archív felvételeket az alkotópáros 1991-ben: arra voltak kíváncsiak, hogy milyen szerepet töltött be a mozgókép a „tele-forradalomként” is emlegetett 1989-es eseményekben.

Thomas Elsaesser nemrég elhunyt német filmteoretikus archeológus-művésznek nevezte Harun Farockit, akinek jelentős mennyiségű tanulmányt szentelt, rávilágítva, hogy érzékelő, dokumentáló, rekonstruáló munkája a vizuális kultúra hatalmi viszonyokat mozgató szervezőelvét vizsgálja.A hamarosan nyíló kiállításon láthatunk többek között olyan videoinstallációkat, amelyeket Farocki „filmes kifejezőeszközök arhcívumának” vagy „filmművészeti szótárnak” nevezett. Ezek klasszikus filmek kivonatait és talált felvételeket állítanak egymás mellé, például ismert háborús filmek részleteit ragadják ki a kontextusból és rendezik újra. Farockit ugyanakkor a megfigyelő kamerák és a katonai rakétákat irányító kamerák generálta hatalmas felvételmennyiség is foglalkoztatta, az ezekből készült munkáival foglalkozik a kiállítás egy másik része.

A temesvári kiállítás egyfajta folytatása Harun Farocki korábbi romániai tárlatainak, amelyekre 2018-ban a Iași-i tranzit.ro galériában, 2019-ben pedig a bukaresti Goethe Intézetben került sor.

Október 1-től 31-ig keddtől péntekig 12 és 19 óra között, szombaton pedig 11 és 17 óra között látogatható a tárlat, előzetes bejelentkezés alapján, ezt a +40 745 767 916 telefonszámon lehet megtenni.

Kapcsolódók

Kimaradt?