A modern festészet problémáira keres választ az Új Kriterion Galéria kiállítása

Dóró Sándor Ládaképek című kiállításával folytatja őszi sorozatát a csíkszeredai Új Kriterion Galéria. A szerdán megnyíló tárlatot a művész munkásságának „nullpontjaként” említik.

Július végén nyitotta újra kapuit a csíkszeredai Új Kriterion Galéria. A koronavírus-járvány következtében beköszöntött kényszerszünetet követő második kiállításukon a magyarországi Dóró Sándor „láda-köztársaságát” mutatják be.

„…Az, hogy a ládaképek összességét láda-köztársaságnak nevezi Dóró Sándor, a polgári köztársaság utópiáját idézi fel, amiben jól behatárolt egyének egy közös államot alkotnak. Ha a ládaképeknek a lényege nem az lenne, hogy a kép képiességét, a műalkotás műalkotásiasságát mint lezárt művet analitikusan ábrázolja, akkor egy köztársaságban, amely ugyancsak az egyének egyenlő összességéből áll, nem lehetnének összefoghatók.....“ – írta Dóró Sándor 1990-ben megjelent Kastenbilder, Objekte, Zeichnungen című katalógusához készült analízisében ifj.Dóró Sándor filozófus, történész.

„Dóró munkásságában a ládaképek a nullapont, a völgy legmélyebb pontja, amin át kellett haladni ahhoz, hogy a saját müvészi minimumát, elképzeléseit felderíthesse, megvalósítsa. A ládaképekben a rajzot, ami Dóró művészi alkotásának a kiindulópontja, lecsökkenti a lényegre és ezáltal elviszi a határáig, amelyet Dóró a kép képkénti meghatározásánál és a tér illúziójánál állapít meg“ – tudhatjuk meg a képek keletkezése kapcsán.

„A ládaképeknél a modern festészet problémáinak a megoldásáról van szó a festészet eszközei által. A kép képiességének a problémája és az optikai illúzió problémája. Ezek viszonybahozatalát Dóró elegánsan, egycsapásra oldja meg. A doboz illúzióját a vászon és a képforma méretre szabásával, a szín additívitásának a problémáját a vászon befestésével. A vásznat amely már önmagában is egy képies kép, szabadon lebegő színekkel festi meg, ami ebben az értelemben a forma elemeinek a hangsúlyozása“ – olvashatjuk.  

„A ládaképek sorozatiságában az additívitás radikális szabadsága hangsúlyos. Èppen ugyanúgy, ahogyan a viszonybahozatal radikális szabadsága a falon való elrendezésben hangsúlyozott. A Láda-Köztársaság név itt a szabad egyének polgári köztársaságára emlékeztet, akik úgy rendeződhetnek ahogyan akarnak” – írta ifj. Dóró Sándor.

Dóró Sándor 1950-ben született Hajdúböszörményben. Már 14 éves korában rendszeres résztvevője volt a debreceni Medgyessy Ferenc rajzkörnek. 1968-ban érettségizett Debrecenben, majd vendéglátóipari szakiskolai szakvizsgát tett, később a gyöngyösi Szőlészeti és Borászati Főiskolán üzemmérnöki diplomát szerzett. 1979 és 1984 között a drezdai Képzőművészeti Főiskola festő, grafikus szakát végezte el kitűnő eredménnyel. 1986-tól szabadfoglalkozású művészként alkotott. Installációk, performanszok, festészet, grafika fémjelzik tevékenységét. 2008-tól 2019-ig a drezdai Képzőművészeti Főiskola Művészeti anatómia tanára, majd professzora volt. Jelenleg szabadfoglalkozású művész.

Dóró Sándor Ládaképek című kiállításának megnyitója szeptember 30-án szerdán, 18 órától lesz az Új Kriterion Galériában (Csíkszereda, Petőfi u. 4.). A tárlat november 9-ig látogatható.         

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?