Átadták a nagyváradi Szigligeti Színház társulati díjait


-A A+

A Miniévad és a VIII. HolnapUtán Fesztivál zárásaként, a Hajdu Géza színművész, örökös tag pályafutásának 50. évfordulója kapcsán szervezett könyvbemutató és kiállításmegnyitó, valamint a Lila ákác című előadás után adták át a Körös-parti teátrum társulati díjait.

A színház közleménye szerint Aranybérlettel jutalmazták Veres-Kovács Valériát, aki több mint negyven éve hűséges nézője a Szigligeti Színháznak. A legszorgalmasabb önkéntesnek járó tortát Trubács Vivien vehette át. A társulatok szavazatai alapján a színházi háttérdolgozóknak járó Kulisszadíjat Nosz Botond fővilágosító kapta. Aranyszilva díjjal jutalmazták Ghent Adrien fodrászt. A nézők online szavazatai alapján az idei év közönségdíjasa Hunyadi István színművész lett. A társulati tagok döntése alapján, a legígéretesebb 35 éven aluli színművésznek járó Földes Kati-díjat Trabalka Cecília vette át a díj előző tulajdonosától, Román Esztertől.

A legjobb bábművész díjáról Rusz Csilla pedagógus döntött, aki beszédében kiemelte, hogy egyértelmű volt számára, hogy az a művész kell kapja ezt a jutalmat, aki a lehető legjobban tudja tolmácsolni a bábszínház üzenetét, és életet tud lehelni az élettelen tárgyba. A díjat Hanyecz-Debelka Róbert, a Lilliput Társulat tagja vehette át. A Nagyvárad Táncegyüttes legjobb táncosának választott Brugós Sándor Csabát Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, az erdélyi magyar táncházmozgalom kiemelkedő alakja méltatta, kiemelve, hogy Brugós azon képességét, hogy hitelesen tudja az egyes tájegységek jellegzetességeit színpadra vinni, mindemellett pedig színpadi jelenlétében is kiemelkedőt alkot.

A Szigligeti Társulat Nívódíjait egy háromtagú zsűri ítélte oda. A Cristian Ban színházrendezőből, Zsigmond Andrea színikritikusból és egyetemi oktatóból, valamint Fried Noémi szerkesztőből álló csapat a legjobb női mellékszereplő díját Trabalka Cecíliának, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó jutalmat pedig Kiss Tamásnak ítélte oda. A legjobb férfi főszereplő díját Tőtős Ádám vehette át, a legjobb női főszereplőnek pedig Tasnádi-Sáhy Noémit és Román Esztert választotta a zsűri.

A díjátadó ünnepség az Életműdíjjal folytatódott, amelyet idén Dobos Imre kapott. Kiss Törék Ildikó laudációjában kiemelte: „Dobos Imre az őt követő színésznemzedékek számára is példa. Soha nem magamutogató, mindig az adott színházi pillanat megteremtésén munkálkodik, színésztársaival és a rendezővel együtt”. A méltatást Tasnádi-Sáhy Noémi olvasta fel, a díjat Czvikker Katalin főigazgató és Novák Eszter művészeti vezető adták át.

Az est zárásaképpen Hajdu Gézát szolították színpadra, akit pályakezdésének ötvenedik évfordulója alkalmából Dobos Imre, Novák Ferenc, Novák Eszter és Czvikker Katalin is köszöntöttek. Czvikker Katalin főigazgató méltatásában kiemelte: „Géza bácsi, ahogy a mindennapokban emlegetik fiatal kollégái, az elmúlt 50 évben olyan szervesen beépült Nagyvárad kulturális környezetébe, mint láthatatlan szellő a nyári napsütésbe. Jót tett mindannyiunknak, nemcsak tehetségével, de emberségével is. Ha olvasott, tanult valamit, alig várta, rohant, hogy megoszthassa másokkal a szépséget, örömet, boldogságot, amivel találkozott. A hivatás és küldetéstudat volt számára a legfontosabb. Mindenkihez volt és van egy jó szava, a társulatba frissen érkezett fiatal színészeket rendszerint ő látta-látja el jó tanácsokkal”. Az ünnepelt, pályatársai körében köszönte meg a közönség szeretetét, a vezetőség támogatását, a munkatársak és családja odaadó szeretetét. 

A díjátadó végeztével a színház hivatalosan is megnyitotta a 2020/2021-es, jubileumi évadot, amelyben a színház fennállásának 120. évordulóját ünnepli a város és a nézőközönség.
EZT OLVASTA MÁR?

X