Először díjaztak roma társulatot az UNITER-gálán

A British Council különdíját kapta az öt éve működő bukaresti roma Giuvlipen Színházi Társulat a Román Színházi Szövetség (UNITER) hétfő este Craiován megszervezett 28. díjátadó gáláján.

A roma feminista társulat a társadalmi befogadást és részvételt bátorító tevékenységéért kapta a díjat. „Büszkék vagyunk arra, hogy létrehoztuk ezt a progresszív színházat, amely hangot ad azoknak a roma színésznőknek és színészeknek, akik sokszor nem találják a helyüket a romániai színházi világban az előítéletek és a rasszizmus miatt” – mondta köszönőbeszédében Mihaela Drăgan színésznő, a társulat egyik alapító tagja.Megjegyezte, az UNITER történetében először kap díjat roma társulat és roma színésznő, néhány száz évvel azután, hogy a roma kulturális rabszolgák letették a premodern színház alapjait a román fejedelemségekben, majd hozzátette, öt évvel a Giuvlipen alapítása után kérik egy állami roma színház létrehozását, amely képviselheti ezt a közösséget éppúgy, ahogy a többi kisebbséget a saját állami színházaik.

„A Giuvlipent 2014-ben hoztuk létre, a kezdeményezés pedig a társamé, Mihaela Drăgané volt, akivel együtt alapítottuk meg ezt a roma feminista színtársulatot, ami világpremier, hiszen az egyetlen ilyen társulat szerte a világon. Előadásainkban a roma nők hétköznapjainak problematikáját taglaljuk, amely sajnos nem egyetlen problémát jelent, hanem számtalan napi gondot, amelyet produkcióinkba beépítünk. Szóvá tesszük ezeket, de a közönség elé tárunk olyan témákat is, amelyekről keveset tudnak, vagy keveset beszélnek nálunk, hiszen nem kézenfekvőek” – mondta korábban a Maszolnak adott interjúban a társulat másik alapító tagja, Zita Moldovan.

Díjazott rendező: melegnek lenni nem szégyen, hanem büszkeség

Nem Mihaela Drăgan volt az egyetlen felszólaló az UNITER-gálán, aki markáns beszédet mondott. Eugen Jebeleanu, aki Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba című, a bukaresti ARCUB kulturális központban megrendezett előadásáért a legjobb rendezőnek járó díjat kapta, elismerését a független színházi világnak ajánlotta fel, és párjának és munkatársának, Yann Verbughnak köszönte meg a támogatást, aki megtanította arra, hogy a normától eltérőnek lenni, homoszexuálisnak lenni abban a társadalomban, amelyben élünk, nem szégyen, hanem büszkeség.

Ion Caramitru, az UNITER elnöke reformokat sürgetett. „A törvények teljesen kommunisták” - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a független alkotóknak egyenlő esélyt kellene adni azokkal, akik kőszínházak alkalmazottai. „Nyilvánosan arra kérem őket, hogy forduljanak az UNITER-hez, amely ettől az estétől kezdve vállalja, hogy az ő érdekeiket is védi” - mondta Caramitru.

Tarolt a Kolozsvári Nemzeti Színház

Az UNITER 2019-es jelöltjei között egyébként több magyar előadás is volt, de végül egyik sem kapott díjat. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház A mi kis városunk című előadását Vladimir Anton rendezésében a legjobb előadás díjára jelölték, az előadásban játszó Jakab Tamás pedig a legjobb pályakezdő színész díjára volt esélyes. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Nóra című előadásának díszlet- és látványtervezéséért jelölték díjra Carmencita Brojboiut és Rancz Andrást, Nagy Botond pedig a legjobb rendezőnek járó díj jelöltjei között szerepelt az előadásért.

A Kolozsvári Nemzeti Színház viszont több díjat is elhozott: Ada Milea rendezése, a Chiritza koncertezik kapta a legjobb előadásért járó elismerést, a legjobb női főszereplőnek járó díjat az előadásban Chiritza Bârzoit alakító Anca Hanu kapta, a legjobb férfi mellékszereplő díját pedig Cristian Grosunak ítélték, aki Calibant játszotta a Kolozsvári Nemzeti Színház Shakespeare Vihar című darabja nyomán készült előadásában, amelyet Tompa Gábor rendezett.

A díjazottak teljes listája itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?