Egy hétig ünnepli a magyar dráma napját a szatmári színház

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a magyar dráma napja alkalmából A 0. kilométerkőnél című előadást játszotta Szatmáron, a Gyerekjáték című darabot pedig Nagyváradon, a HolnapUtán Fesztivál keretében. Ezt követően egy hétig minden nap egy-egy archív előadásfelvétellel is jelentkeznek, közölték hétfőn.

„A magyar dráma napján általában zsúfolt házakkal játsszuk aktuális, magyar szerző darabja alapján készült előadásainkat. Sajnos a járványügyi intézkedésekből adódóan mostanában alig negyedházaknak játszhatunk, így előadásaink kevés emberhez juthatnak el egy alkalommal. Nem lesz ez másként Szatmáron és Nagyváradon sem. Ez a kényszerhelyzet indított bennünket arra, hogy időben és térben is kiszélesítsük az idei megemlékezést, és egy héten keresztül, nem csak több földrajzi helyszínen, de a virtuális térben is megszólítsuk a közönséget a klasszikus és kortárs drámairodalom fontos alkotásaival. Így azok is részesülhetnek az előadásainkból, akik a helyek korlátozott száma miatt nem jutnak be a színházterembe” – nyilatkozta a kezdeményezésről Bessenyei Gedő István társulatigazgató.

Online előadások bérleteseknek

A társulat klasszikus és kortárs magyar drámákból készült előadásaiból állította össze az online műsort, amely a karanténidőszakban meghirdetett Nézz vissza Haraggal program folytatása. Szeptember 22-én, kedden a legendás, 1974-es Rút kiskacsát nézhetik újra, Karácsony Benő és Kisfalussy Bálint tollából, Szabó József Ódzsa rendezésében, 23-án, szerdán Móricz Zsigmond Sári bíró című darabjának 1979-es, Kovács Ádám által rendezett előadását, 24-én, csütörtökön Háy János: A Senák című darabjának Lendvai Zoltán által 2005-ben rendezett előadását, 25-én, pénteken, a Rideg Sándor - Tímár Péter szerzőpáros Indul a bakterház című darabjának Árkosi Árpád által, 2007-ben színpadra állított előadását, 26-án, szombaton pedig Örkény István Tóték című darabját, Sorin Militaru 2016-ban bemutatott rendezésében. A zárónapon Füst Milán Boldogtalanok című művének Radu Afrim által, 2011-ben rendezett előadása lesz megtekinthető.

Mindezeket a felvételeket zárt YouTube-linkeken, e-mailen keresztül teszi hozzáférhetővé a Harag György Társulat, kizárólag hűséges bérletesei számára. A felvételek szeptember 27-e, vasárnap éjfélig maradnak elérhetőek.

Online előadások bérlettel nem rendelkezőknek

A bérlettel nem rendelkező színházbarátok számára a hét végéig, azaz ugyancsak 27-e éjfélig marad elérhető a társulat YouTube-csatornáján négy, már korábban feltöltött, ugyancsak magyar dráma alapján készült előadás felvétele: Móricz Zsigmond Rokonok (rendező: Babarczy László), Barta Lajos Szerelem (rendező: Keresztes Attila), Hatházi András Manka (rendező: Hatházi András) és Visky András Pornó (rendező: Visky András), illetve Spiró György Helló, doktor Mengele! (rendező: Lendvai Zoltán) című műveinek szatmári bemutatói.

A sorozat „záróhétvégéjén”, 26-án, szombaton és 27-én, vasárnap újra jelentkezik élőben is a társulat, az Északi Színházban, ahol Szőcs Géza Raszputyin című darabjának Sardar Tagirovsky által rendezett előadását tűzik műsorukra.

Kapcsolódók

Kimaradt?