Új-zélandi és dél-koreai zeneszerző nyerte a George Enescu klasszikus zenei versenyt

Az új-zélandi Karlo Margetic és dél-koreai Jungcse Cso győztek a bukaresti George Enescu klasszikus zenei verseny zeneszerzés szekciójában – közölték hétfőn a szervezők. Az online verseny májusban személyes elődöntővel folytatódik a hangszeresek számára a tervek szerint.

A 33 éves Karlo Margetic az An Axe for the Frozen Sea című szimfonikus kompozíciójával nyerte el a díjat, a 30 éves dél-koreai Jungcse Cso a kamarazenei művek kategóriájában diadalmaskodott a Shattered Surfaces című művével. Az idén létrehoztak egy új díjat, amely a versenyzők eredetiségét hivatott elismerni. Ezt az 5 ezer euró értékű kitüntetést a 27 éves spanyol Marc Migó Cortés nyerte a 4 Songs in Red című művével. Az eredményt Zygmunt Krauze lengyel zeneszerző és zongorista, a zsűri elnöke jelentette be a verseny honlapján közzé tett videofelvételben.

A zeneszerzők mellett zongoristák, hegedűsök és csellisták is összemérték tudásukat a vasárnapig tartó versenyen, amely rendkívüli módon az idén online zajlott. A szervezők úgy döntöttek, hogy most csak az elődöntőig szervezik meg a megmérettetést, amely jövő év májusában szintén Bukarestben folytatódik. A szervezők remélik, hogy a májusi folytatás immár a versenyzők személyes jelenlétében történhet.

Az augusztus 29. és szeptember 20. között lezajlott versenyre az előválogatás során eredetileg 272-en jutottak be, de a koronavírus-járvány miatt a verseny lebonyolításának újraszervezése következtében végül 205 versenyző mérte össze tudását az első két szakaszban. A zsűri 23 fiatalt válogatott ki, akik részt vehetnek a májusi elődöntőben, ők összesen 13 országot képviselnek. A májusi elődöntőben nyolc-nyolc zongorista és hegedűs, valamint hét csellista fogja összemérni tudását.

A 100 ezer euró összdíjazású Enescu-verseny szervesen kapcsolódik a George Enescu Fesztiválhoz, amelyet kétévente szerveznek meg, akárcsak a versenyt: az egyik évben csak a fesztivált tartják meg, a másikban a versenyt. 2021-ben az idei verseny májusi folytatása mellett szeptemberben szervezik meg a fesztivált, amely rendszerint Európa legismertebb zenészeit és karmestereit, valamint zenei együtteseit vonultatja fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?