#Édenkert a diákoknak – Madách-művel ünneplik a Magyar Dráma Napját Marosvásárhelyen

Újabb interaktív előadással készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az idei, szeptember 21-i Magyar Dráma Napja alkalmából a középiskolás diákoknak, de más érdeklődőnek is.

A Magyar Dráma Napja alkalmából #édenkert címmel rendeznek előadást Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye ősbemutatójának évfordulóján: a színház és színészei a fiatalok elé varázsolják a mű világát.

Keresztes Attila művészeti igazgató, B. Fülöp Erzsébet színésznő és Szabó Réka projektkoordinátor szervezésében 15 színész vesz részt a szeptember 21-i eseményen, amelyen a Magyar Dráma Napját ünnepelve a fiatalokat egy Madách-műbeli kirándulásra hívják, az esemény 16 órától kezdődik a Maros-parton.

Az osztálytermi előadássorozathoz köthető ez a megmozdulás is, hiszen a korábbi Kő, papír, olló; Pali és Lea-sorozathoz hasonlóan ezt is interaktív, fiataloknak szóló előadásként találták ki. Az eddigi csapat bővült és összesen 15 színész csatlakozott ehhez az előadáshoz. Fő célközönségük a tizenegyedik és tizenkettedik osztályos diákok, „hiszen nekik nemcsak érettségitétel és felidézése a már elolvasottaknak, hanem – a személyesség, a forma, a helyszín nem hagyományos volta miatt is – remélhetőleg maradandó élményt nyújt a résztvevőknek, miközben Madách-ról, a tragédiáról beszélgetünk, kérdéseket teszünk fel, interpretáljuk az olvasottakat” – tudtuk meg B. Fülöp Erzsébettől, a projekt vezetőjétől.

Ahogy az osztálytermi találkozások lényege is az volt, hogy közvetlenül találkozzanak, esetenként elbeszélgessenek egy-egy esetről, felmerült kérdésről, ugyanez lenne a cél: maradandó élménnyel szolgáljanak a résztvevőknek, beszélgessenek és színházközeli élményt adjanak át a diákoknak.

Az eseményre körülbelül 75 diákot várnak, 15 standot állítanak fel, amelyek Az ember tragédiája színeinek felelnek meg, minden színész képvisel majd egy-egy színt. A diákok láthatnak egy kis felvezetőt Madáchról. A színművészek személyes interpretációjához köthető, hogy végül is mit szeretnének az adott színből kiemelni. Mindezt interaktív beszélgetés követi, amelyen a színhez köthető dolgokat tárgyalják meg, ha pedig lejárt egy szín, a diákok mehetnek a következőhöz.

„A projektet folytatni szeretnénk, ezt Keresztes Attila, művészeti igazgató is elmondta nekünk. Nagyon nagy igény van az osztálytermi előadásokra, nagyon sok diák, iskola jelezte, hogy szeretnének ehhez hasonló színdarabokat. Mi is szívesen játszunk, hiszen ez egy lehetőség, hogy közelebb kerüljünk a diákokhoz. Valahogy azt érzem, hogyha velem ilyen módon találkoztak volna, és gondolkodásra, reflexióra, önreflexióra képeztek volna, talán többet segített volna a kamaszkoromban, pályaválasztásban” – mesélte élményeit B. Fülöp Erzsébet.

A Maros-parti eseményt megelőzi Aranka György szobrának megkoszorúzása a marosvásárhelyi színház mögötti téren 15 órától, egy órával később kezdődik a Madách-műbeli kirándulás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?