Edvin Marton: „Az én feladatom örömet okozni az embereknek”

Háromhelyszínes turnéra érkezett Erdélybe Edvin Marton kárpátaljai születésű, Emmy-díjas hegedűművész The Rock Symphony című klasszikus, magyar és rock motívumokat ötvöző előadásával és 17. századi Stradivari-hegedűjével. Az előadóval nagyváradi fellépése előtt beszélgettünk.

Ennek a turnénak mi az apropója?

Még a határzár előtt kötöttük le ezt a három koncertet, és úgy voltam vele, hogy mindenképpen szeretném ezt megvalósítani, hiszen az erdélyi magyaroknak, az erdélyi közönségemnek szeretnék örömet okozni, és ebben a nehéz időszakban szeretném őket feltölteni az univerzum pozitív energiájával, a zenémen, a dallamaimon keresztül, amikor a klasszikus, a rock illetve a magyar motívumokat ötvözöm, akár a saját szerzeményeimben, vagy a feldolgozásokban. Nagyon szeretek feldolgozni híres, ismert dallamokat is. Ezért vagyok itt, nem tudom, hogy csodát tudok-e tenni, de az biztos, hogy nagyon szeretem a közönségemet, ez az életem. Imádok fellépni, imádok a színpadon lenni és varázsolni, hiszen egy olyan hangszer van a kezemben, ami 1699-ben készült, egy műkincs. Ezt a hangot, ezt az energiát muszáj meghallgatni, ez életre szóló élmény.

Edvin Marton szombaton Szatmárnémetiben a helyi filharmónia zenekarával lép fel. A koncertet este 8 órától a Maszol Facebook-oldalán közvetítjük.

Pályáját, fellépéseit hogyan érintette a pandémia?

Március előtt több szerződésem is volt, előre le voltak kötve a koncertek. Több produkcióban veszek részt, van a Kings on Ice produkció, amelyben Jevgenyij Pluscsenko műkorcsolya-bajnokkal együtt a jégen lépünk fel, ezeket az előadásokat mind tolni kellett, Prágát, Düsseldorfot, Pozsonyt, Japánban is volt pár lekötött fellépésünk, ezeket egyelőre későbbi időpontra raktuk. Prágában április 4-én kellett volna fellépnünk, azt először optimistán átraktuk szeptemberre, most pedig februárra. A The Rock Simphony előadást, amivel itt is fellépek, Odesszában, Ukrajnában december tizedikére raktuk át, ez egy gyönyörű helyszínen lett volna, az odesszai operaházban, ami Európa egyik legszebb barokk stílusú operaháza, s most egyelőre úgy tűnik, hogy mégsem tudjuk megvalósítani, de bízom benne, hogy a 2021-ben ezeket a koncerteket megtarthatom.Az erdélyi turnét mégis sikerült az előre eltervezett időpontban megtartani…

Igen, mert mindig az adott országnak szabályai döntenek. Nem csak itt egyébként, például Pozsonyban is meg tudunk valósítani koncerteket, mert ott is megengedőbb a szabályzat.

Visszatérő vendég Partiumban, Erdélyben. Ön Kárpátalján született, van valamilyen kötődése felénk?

Maximálisan át tudom érezni az erdélyi magyarok szívét. Az anyaországban élek már régóta, de határon kívül születtem, Nagyszőllősön, ahol a magyarok mai napig többségben vannak. Külön boldogság számomra, hogy itt tudok lenni, és határon túl születettként itt fellépni, feltölteni az embereket jó érzéssel.

Említette a beszélgetés elején az univerzum energiáját, ami segít bennünket. Ha nem indiszkrét a kérdés, ön ezt saját életében hogyan tapasztalta meg?

Ó, én egészen közelről tapasztalom nap mint nap ezt az energiát, a pránanadi energiacsatornákat használva. Petrezselyem József pránanadi nagymesterrel nagyon jó barátságban vagyunk, előadásunk is volt együtt, én játszottam, ő szeretetmeditációt tartott. Ő erősített meg abban, hogy az én zeném képes arra, hogy az embereket pozitív, gyógyító erővel töltse fel.

Ez egyfajta misszió is?

Abszolút. Úgy gondolom, az én feladatom örömet okozni az embereknek.

Edvin Marton hegedűművész 2020. szeptember 18-án Nagyváradon koncertezett, szeptember 19-én Szatmáron, szeptember 20-án pedig a bonchidai Bánffy kastélyban lép fel The Rock Symphony című műsorával. A járványügyi szabályozások értelmében a rendezvényen legtöbb 500 személy vehet részt. A Nemzeti Összetartozás évének rendezvényeként, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósuló koncerteken a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információkért kövessék az Iskola Alapítvány Facebook-oldalát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?