Húszéves a sepsiszentgyörgyi művészeti líceum drámatagozata

Fontos évfordulóhoz érkezett a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Drámatagozata, amely húsz évvel ezelőtt, 2000 szeptemberében kezdte el működését. Azóta a Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely társulatvezető-rendezője által alapított és mai napig vezetett drámatagozat az ország egyik legfontosabb műhelyévé vált, amely összesen 12 díjat szerzett az oktatási minisztérium által szervezett csoportos és egyéni országos színészmesterség tantárgyversenyeken. 

Fazakas Misi felidézte, hogy a sepsiszentgyörgyi művészeti líceum drámatagozatáról mindeddig nyolc színészosztály ballagott el. Mivel csak kétévente indul drámaosztály, az idei tanévet egy kilencedikes és egy tizenegyedikes évfolyam, azaz 23 diák kezdte meg. 

Románia egyetlen magyar nyelvű, akkreditált drámatagozatán a húsz év alatt 75 diák végzett, amelyből tizennyolcan maradtak színházközelben színészként, rendezőként, táncosként, dramaturgként vagy irodalmi titkárként, de a tagozat színes és sokoldalú képzését bizonyítja, hogy a valamikori drámások között megtalálható elismert filmes szakember, rádiós és tévés műsorvezető, könyvtáros, teológus, óvónő, tanítónő, gyógypedagógus, pszichológus, ügyvezető igazgató, néprajzkutató, szociológus és orvos is, sorolta Fazakas Misi. 

Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi középiskolás drámatagozatnak nem kizárólagos célja, hogy minden diák a későbbiekben valamilyen színházi szakmát válasszon, hanem fontos szempont az is, hogy önismeretre tegyenek szert a fiatalok, és a komplex képzéssel segítséget kapjanak személyiségük fejlődésére, kibontakozására, a világlátásuk tágulására, a saját útjuk megtalálására és annak a bátorságnak a megszerzésére, amellyel járni tudnak azon.

A sepsiszentgyörgyi drámatagozatos diákoknak a szaktantárgyakat a szakmájukban jártas és elismert szakemberek, pedagógusok tanítják, akik módszerükkel és tudásuk átadásával a világ kihívásaira próbálnak válaszolni. Így a képzés által olyan helyzetbe kerülnek a drámás fiatalok, hogy a szakmai gyakorlaton és ismeretek megszerzésén túl a személyiségük fejlődjön, nyitottak, rugalmasak és kíváncsiak legyenek önmagukra és a világra, egyensúlyba kerüljenek önmagukkal, gondoljanak valamit a világról, és azt tudják is megfogalmazni. A kerettantervet kiegészítő, számos pályázat által támogatott projekt, szakemberek mesterkurzusai, a belföldi és külföldi tanulmányutak is mind ezt segítik elő, mondta Fazakas Misi. 

A sepsiszentgyörgyi drámatagozat 20 éves ünnepségének megszervezését jövő év tavaszára tervezik megszervezni, amikor számos program mellett az egykori és jelenlegi drámások találkozására is sor kerül. Az egykori drámatagozatos diákok névsora ezen az oldalon megtekinthető. Ugyanakkor fontos mérföldkőhöz érkezett a drámatagozatnak otthont adó sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum is, hiszen 30 éve annak, hogy a sepsiszentgyörgyi Zeneiskola Művészeti Líceummá alakult.

Kapcsolódók

Kimaradt?