Épül az ország utolsó vizesárokkal körülvett várának tölgyfahídja Fogarason

Fogaras város önkormányzata kedden jelentette be, hogy elkezdődött a fogarasi vár északi oldalán található, a vizesárkon át vezető tölgyfahíd építése, amelyet egy másik híddal együtt év végéig kellene befejezniük a kivitelezőknek.

A hídhoz 14 tartóoszlopot helyeznek el tízméteres mélységben, amelyeket betonba öntenek. Ezekre helyeznek rá egy gerendát, amely a híd járófelületét tartja majd. Ha a híd elkészül, ide helyezik majd át a vár főbejáratát, hogy elkezdődhessen a keleti oldalon a mozgatható híd építése – olvasható a Fogaras önkormányzata által kiadott közleményben.

A várban eddig a Sütő-bástyát és a Doboló-bástyát teljesen restaurálták, a külső udvaron megoldották az esővíz és a szennyvíz elvezetését, elkezdték a jövőben a kézművesek számára felállítandó műhelyek alapjának megásását. Ezzel együtt elkészült az egykori lőszertár boltozata, amelyet a nulláról építettek vissza. Jelen pillanatban pedig dolgoznak a tetőzet megjavításán.

A fogarasi vár felújítási munkálatai májusban kezdődtek és 2022-ben kellene lezárulniuk. A teljes beruházás értéke 30 millió lejre rúg. A 15. században épült vár az egyetlen az országban, amelyet még mindig vizesárok vesz körül.

A várat 1456-ban említették először, de valószínű, hogy a kővár építése már a 14. században elkezdődött. Erdély története folyamán a fogarasi volt a tartomány legnagyobb uradalma, a vidék története pedig összekapcsolódott a székhelyét alkotó váréval. Legfőbb tisztviselője, a fogarasi kapitány (később általában fő- és alkapitány) Fogaras vidékét is irányította. A tisztséget több híres történelmi alak is viselte, így Tomori Pál, Kemény János és Bethlen Gábor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?