A Csajod nyerte a székelyudvarhelyi Siculus Fesztivál fődíját

A kolozsvári A Csajod zenekar nyerte a szeptember 4. és 6. között Székelyudvarhelyen megrendezett 8. Siculus Fesztivál és Tehetségkutató ezer eurós nagydíját. További négy zenekar egyenként 500 eurós díjban részesült.

A számtalan járvány miatti előírás és intézkedés ellenére sikeres tehetségkutatót tudtunk tető alá hozni – értékelt a szervező Hagyományőrzési Forrásközpont részéről Bartalis Izabella, megjegyezve, hogy bár a korlátozások miatt a fesztiváljelleg idén nem valósulhatott meg, a legfontosabb, hogy az erdélyi zenekarok életében oly fontos pillanatnak és nagy lehetőségnek számító zenei rendezvényt a nehéz körülmények ellenére is sikerült megrendezni.

„Mindenképpen örülünk, hogy a tavalyelőtti újjáélesztést követően a zenei rendezvénynek a koronavírus sem tudott keresztbe tenni” – nyilatkozta a Maszolnak Bartalis Izabella.

Nem volt könnyű döntés

Az idei versenyfesztivál első fordulójába 16 erdélyi zenekar nevezett be magyar nyelvű saját szerzeményekkel, ebből a szakmai zsűri 14-et javasolt a második forduló versenymeghallgatására, amelyből kettő visszalépett. Így a hétvégén a székelyudvarhelyi Patkóban felállított színpadon a versenyprogramban 12 zenekar mérte össze tudását.

„Legalább hét-nyolc zenekar mindenképpen díjat érdemelt volna, ezért nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, a végső döntést hosszas vita előzte meg. Végül sikerült háromra csökkenteni a fődíjra esélyes együttesek számát és ezekből kiválasztani a győztest. Én három zenekarnak drukkoltam, és örülök, hogy a győztes egyike ennek a három együttesnek” – nyilatkozta lapunknak Zilahi Csaba zsűrielnök, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője.

A héttagú zsűri döntése értelmében a 8. Siculus Fesztivál és Tehetségkutató fődíját a kolozsvári A Csajod zenekar vihette haza.

A nagydíj mellett négy további, egyenként 500 euró pénzjutalommal járó díjat osztott ki a szakmai zsűri. Az eredetileg a legjobb szerzeményért, dalszövegért, énekesnek és hangszerszólistának járó elismeréseket a zsűri hosszas tanácskozás után egyöntetű döntéssel (és a szervezők beleegyezésével) átnevezte Siculus díjnak és a következő négy előadót, zenekart díjazta vele: Kvab (Csíkszereda), Oncsi (Marosvásárhely), House of Pioneers (Sepsiszentgyörgy) és Ede & The Barbers (Marosvásárhely). További négy együttes fellépési lehetőséggel gazdagodott, például a jövő évi Székelyudvarhelyi Városnapokon fellépő zenekarok között biztosan ott lesz a brassói Arzenál.

A rendezvény szervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, társszervezője az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács. Főtámogató: Hargita Megyei Tanácsa, Biró Barna Botond alelnök által. Támogatók: Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?