Erdélyi turnéra indult a Double Rise, de idén sem úszta meg az esőt (VIDEÓ)

A koronavírus-járvány ellenére is van Double Rise fesztivál Erdélyben, ám kicsit más formában: a Double Rise on Tour fesztiválturné a hagyományos helyszínen, Torockón indult csütörtökön, majd Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön várja az érdeklődőket egy-egy napra. A kezdőnapon az eső is gyérítette a közönséget, csak a legelszántabbak jöttek el, ráadásul a járványhelyzet miatt a programot át kellett szervezni.

Torockón a Tokos zenekar és barátai, illetve a Koszika & The HotShots zenekar léptek fel. A színház és irodalmi részt Marosán Csaba színész képviselte, és itt debütált a budapesti Alapjogokért Központ produkciója is. Eredetileg 200 személy regisztrált be az 500 férőhelyes eseményre, ám az esőzések miatt csak a legkitartóbbak jöttek el, akik esőkabátban, esőernyőben táncoltak a koncerteken a Székelykő lábánál.

„Nagyon nehéz volt megszervezni a fesztivált, márciusban, amikor elszabadult a COVID, akkor áttettük az egész fesztivál időpontját augusztusra, reménykedtünk benne, hogy addigra helyreáll a világ, de ha helyre is állt, akkor sem annyira, hogy lehessen fesztivált tartani. Augusztus elején elkezdtünk gondolkodni, hogy mit lehetne tenni, hogy mégiscsak lássuk a közönséget, és ők is minket. Ekkor jött az ötlet, hogy csináljunk egy Double Rise On Tourt, de mivel csak 500 fő lehet a maximum, ezért visszük el három helyszínre. Aztán meg ki kellett találni, hogy mi az, amitől a Double Rise különleges, és éreztük, hogy kell legyen mindenképpen valami folk, tánc, ének, színház és irodalom is benne” – mondta el Gondi Mátyás fesztiváligazgató.

 

A szervezők kitalálták a programot, amely abból állt volna, hogy a szokásos házigazda, a Tokos Zenekar játszik, meghívták ifj. Vidnyánszky Attila színész-rendezőt, aki a zenekarral együtt lépett volna színpadra, emellett pedig további magyarországi fellépők is lettek volna, ám a járványhelyzet miatt a fesztivál előtt egy nappal mindent át kellett szervezni. Így lett az, hogy ifj. Vidnyánszky Attila helyett Marosán Csaba képviselte a színházi és irodalmi részt, szavalatokkal, idézetekkel szakítva meg egy-egy dalt.

A fesztivál idén lenne öt éves, a kerek évfordulót pedig nem akarták veszni hagyni, emellett pedig úgy gondolták, hogy a nemzeti összetartozás évében fontos, hogy a Double Rise fesztivál ne maradjon el, és egy érzésvilágot megerősítsen azokban, akik visszatérő fesztiválozók, mondta el a fesztiváligazgató. „A fesztiválturné első napján debütál egy film a budapesti Alapjogokért Központ produkciójaként, amely végigveszi a történelmünket, sikereinket, kudarcainkat, és megpróbál egyfajta irányt mutatni” – tette hozzá Gondi Mátyás.

A pénteki állomás Csíkszereda, szombaton pedig Sepsiszentgyörgyön folytatódik a Double Rise on Tour. Az idei évben a rendezvény ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A csíkszeredai eseményre itt, a sepsiszentgyörgyire itt lehet regisztrálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?