Eredeti helyére kerülhet vissza Feszty Árpád Krisztus-triptichonja az aradi kultúrpalotában

Az Arad Megyei Tanács legutóbbi ülésén 530 ezer lejt szavazott meg a megyeszékhely Kultúrpalotája nagy kiállítótermének restaurálására. A döntés jelentősége abban rejlik, hogy visszakerül eredeti helyére Feszty Árpád Krisztus temetése című triptichonja.

A munkálatokat fél éven belül kell elvégezniük a restaurátoroknak, a triptichon pedig 2021 húsvétjára a helyére kerül és megtekinthető lesz a nagyközönség számára – számolt be Facebook-oldalán az aradi Kölcsey Egyesület.

A kulturális egyesület kezdeményezése mind a városvezetésnél, mind a megyei tanács és a megyei múzeum vezetőségénél pozitív fogadtatásra talált, így a mintegy fél évszázada a raktárak mélyére száműzött triptichon a szépművészeti osztály első emeleti kiállítótermében lekerült a hengerekről. Ez volt az egyetlen alkalmas helyszín a 13 méter hosszú és 4 méter magas festmény kibontásához – közölte az Aradi Hírek helyi portállal Fekete Károly, az egyesület alelnöke.

A Krisztus temetését Feszty Árpád Firenzében festette. Először 1903-ban állították ki Budapesten, amelyet követően több országba is elvitték. A triptichon első része Jézus kereszthalálát ábrázolja, a második olajfestményen a temetési menet, míg a harmadikon a sír látható a földre borulva imádkozó Máriával.

 

A háromrészes festmény az aradi Kultúrpalota 1913-as megnyitásakor került Aradra, ahol az 1950-es évek végéig volt látható. Aztán letakarták, majd 1962-ben a raktárba száműzte a bibliai témájú műalkotást a kommunista hatalom. A Feszty-triptichon az aradi magyar közösség szívében a Szabadság-szoborhoz hasonló helyet foglal el, hiszen évtizedekig nem láthatták azokat, de tudták, hogy megvannak és arra várnak, hogy egyszer újra kiállítsák őket. Tavaly májusban Aradon nagyszabású konferenciát tartottak a triptichonról.

A Kultúrpalota felújítása során nemcsak a Feszty-triptichon kerül vissza a helyére, hanem számos más festő értékes alkotása is. Megtekinthetőek lesznek Barabás Miklós, Pataky László, Balla Frigyes és Thorma János által készített portrék. Ezek mellett Nyilassy Sándor, Zemplényi Tivadar, Ritta Boemm, Wolf Károly, Edvi Illés Aladár, Pállik Béla és Mendlik Oszkár alkotásai is a falakra kerülnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?