Restaurátor-szaktáborok zajlottak a bonchidai Bánffy-kastélyban

A bonchidai Bánffy-kastély idén nyáron ismét oktatási építőteleppé vált sajátos keretet biztosítva a hagyományos építőmesterségek népszerűsítésének.

A Transylvania Trust Alapítvány a koronavírus-járvány közepette, betartva a szigorú óvintézkedéseket, két helyreállító tábort szervezett az építészeti, építőmérnöki, tájépítészeti, régészeti szakon tanuló egyetemi hallgatók és építőipari alkalmazottak számára.

A kastélyban zajló, két hétig tartó interdiszciplináris táborok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása, a minőségi helyreállítás szorgalmazása egy nemzeti jelentőségű műemlék példáján. A 2001 óta Bonchidán zajló szaktáborokon eddig 32 ország több mint 3000 képviselője vett részt.

A Romániából és Franciaországból érkező 39 résztvevő külföldi és romániai szakemberektől sajátította el a műemlék-helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során kipróbálva a választott mesterséget, tevékenyen bekapcsolódva a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásába.

A kőműves műhelyekben boltozatrestaurálást, falazat-megerősítést és faldíszítő-technikákat tanulhattak. A kőfaragó műhelyben a faragási technikák begyakorlása után a kastély romantikus, neogótikus homlokzatának csúcsdíszeit, a fiálékat restaurálták és helyezték vissza. Az ács- és asztalosműhelyben résztvevők hagyományos kötésekkel, fafeldolgozási technikákkal és régi bútorok helyreállításával ismerkedtek.

A helyreállítási táborok  július 26-a és augusztus 9-e, illetve augusztus 9-e és– 22-e között zajlottak. A táborok munkálatairól a kastély Facebook-oldalán értesülhetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?