Élő adásban főtt a puliszka Gyimesközéplokon

Rendhagyó módon, az online térben szervezték meg az idei, 15. Csángó Túrós Puliszka Fesztivált Gyimesközéplokon. A benevező csapatok többsége ezúttal internetes közvetítés által mutathatta be főzőtudományát, ám a verseny nem maradt el: a főzőverseny győztese a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csapata lett.

A fesztivál hagyományos helyszínén, a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségen ebben az évben mindössze néhány csapat főzhette meg az esemény névadóját, a híres gyimesi túrós puliszkát – mondta el a Maszol érdeklődésére Csilip Árpád panziótulajdonos, főszervező. A szervezők csapata mellett, a helyi önkormányzat, a gyimesközéploki önkéntes tűzoltók és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány „válogatottja” lehetett jelen a Fatányéros Panzió mellett.

A többi benevező csapat online közvetítés keretében készítette el puliszkáját. Főztek többek között Gyergyószentmiklóson, Felsősófalván, Parajdon, a Sóvirágok csapata pedig a mezőségi Székről jelentkezett be. Az online közvetítés mintegy 107 ezer megtekintést ért el a verseny napján – emelte ki Csilip Árpád.

Az eseményt felvezető szentmisét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője celebrálta, majd Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke köszöntötte a helyszínen jelen lévőket. A szervezők a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően korlátozták a helyszínre látogatók számát és ezúttal elmaradtak az elmúlt években megszokott kísérőrendezvények is.

Csilip Árpád elmondta: három csapatot díjaztak az internetes közvetítéseket követők kedvelései alapján. Eszerint a harmadik helyezett a gyimesi Rácz Árpád és családja lett, akik a hegyekben lévő nyári szállásukról jelentkeztek be. A második legtöbb lájkot a csíkszeredai (taplocai) csapat kapta, míg az első díjat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szalontai, dévai, székelyföldi gyerekekből verbuvált csapata nyerte.

(Címlapfotó: Fatányéros és Csángó Panzió Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?