Karády Katalint börtönben láthatjuk a Kolozsvári Magyar Opera udvarán

A Darvasi László szövegéből készült Karády zárkája című zenés monodrámát tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 2-án, szerdán és szeptember 4-én, pénteken este 20 órakor a Kolozsvári Magyar Opera udvarán a Szabadtéri Koncert- és Előadássorozat keretében, közölték a szervezők.

Az ősbemutatót 2019 nyarán tartották a Gyulai Várszínházban. Az előadást a kolozsvári közönség számára ismerős színésznő, Bartha Boróka játssza (Ma este Lola Blau). A rendező, Béres László neve is ismerősen csenghet a városban, hiszen több előadást rendezett a sétatéri színpadon (Valahol Európában, Mágnás Miska, Légy jó mindhalálig, Hegedűs a háztetőn). Az előadást szeptember 2-án zongorán kíséri Horváth Zoltán, szeptember 4-én pedig Szép András. A díszletet és jelmezt Márton Erika tervezte.Karády Katalint (Bartha Boróka) a titokzatos, az ünnepelt, a rajongott, az áhított dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látjuk és halljuk – még énekelni is!. Az előadás végére pedig kiderül, hogyan lesz a szenvedéstörténetből megváltástörténet.

Darvasi László, korunk egyik legkiválóbb magyar próza és drámaírója így vall Karády Katalinról és a darabról, amelynek szövegét kifejezetten Bartha Boróka és Béres László művészpáros számára írta: „Nem az életét írtam meg, hanem a Gestapó börtönében eltöltött hónapokból néhány sötét, fájdalmas napot. Azt, amikor kilátástalan minden. Amikor semmi remény nem látszik, hogy majd állhat újra a szabad ég alatt. Na, ez érdekelt engem, ilyen helyzetben, hogy működik a lélek, a jellem. És hát milyen gyönyörűen játssza az alakot Béres Laci rendezésében Bartha Boróka!”

A szervezők közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar színház- és filmművészet egyik legnagyobb ikonja, Karády Katalin éppen 110 éve született és 30 éve halt meg. Az előadásban legismertebb dalai is elhangzanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?