Marian Crișan filmrendező román-magyar filmfesztivált alapított szülővárosában, Nagyszalontán

Kulturális határokat lép át, és egy mozi nélküli településre viszi el a moziélményt a Nagyszalontai Határmenti Filmfesztivál, amelyet 2019-ben szerveztek meg először, idén pedig a járványügyi előírások betartásával másodszor is megrendezik.

A szalontai strandon augusztus 28–30. között három magyar és három román filmet vetítenek le, köztük a hajdúvárosi származású rendező, a fesztivál ötletgazdája, Marian Crișan Morgen című, épp tíz éve megjelent filmjét, ennek alkotóival közönségtalálkozót is tartanak.Mint azt Marian Crișantól megtudtuk, a fesztivál ötletét az adta, hogy szülővárosában újra akarta indítani a filmvetítéseket. Mozi jónéhány éve nem működik a városban, ők pedig moziélményhez hasonlót szerettek volna nyújtani a közönséghez a mozivászonra való vetítéssel. Kortárs magyar és román filmeket válogattak össze a közönségnek, ezzel a két kultúra közötti kommunikációt is erősítenék, fogalmazott a filmrendező, aki hozzátette: bár a fesztivál neve „határmenti”, úgy véli, a mozinak nincsenek határai, szabadon utazhat bárhova.Ami a második kiadást illeti, olyan filmeket választottak az ingyenes vetítésekre, amelyen vagy nemzetközi fesztiválokon szerepeltek sikerrel, vagy nagy közönségkedvencek. Idén Marian Crișan saját filmjének, a Morgennek lesz ünnepi vetítése. A filmet, melynek fő témája a határ, 2009-ben forgatták Nagyszalontán, sok helybeli dolgozott a filmes csapatban, az egyik főszerepet pedig Hatházi András kolozsvári színész alakítja. Filmje nemcsak azokról a határokról szól, amit egy emigránsnak át kell lépnie, hanem az emberek közötti kommunikációs határokról is, szögezte le a rendező.

Az idei program másik különleges filmje a Moldovai Köztársaságban készített A szovjet kert (Grădina sovietică), ennek rendezője, Dragoș Turea, a fesztivál vendége lesz. Ez a film egy másfajta kulturális határról szól, és az a szándékuk, hogy ezentúl évente bemutatják egy-egy Romániával szomszédos ország filmjét is a fesztiválon. A harmadik román film A hegyek szigete (La Gomera, rendező Corneliu Poromboiu), a magyar filmek közül idén a Seveled (r. Orosz Dénes), a Drakulics elvtárs (r. Bodzsár Márk) és a Lajkó, cigány az űrben (r. Lengyel Balázs) címűeket láthatják Nagyszalontán.

A járványhelyzet miatt nehezebb volt a filmfesztivál második kiadásának megszervezése, de mind a kezdeményezők, mind a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal ragaszkodott a megtartásához. Az összes előírást (például a fizikai távolság megtartás és a maszkviselés) betartják majd a vetítések során, és remélik, a közönség értékeli ezt, és elmegy a vetítésekre, mondta Marian Crișan.Azt is megtudtuk, hogy a jövőben „tükörvetítéseket” terveznek majd, ugyanabban az időpontban megszerveznének egy filmfesztivált Magyarországon is, ennek a legvalószínűbb helyszíne Gyula városa lenne, s Marian Crișan szerint jó alkalom lenne ez arra, hogy az ottani közönség is megismerkedjen a kortárs román filmművészettel, illetve színészeket és rendezőket is meghívnának az ottani vetítésekre is. Egyelőre azonban Nagyszalontára várják a közönséget, minden augusztus végén, szögezte le a rendező. A részletes programot a fesztivál Facebook-oldalán találják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?