Európai Filmdíjak: két román és egy magyar dokumentumfilmet is beválogattak

Az Európai Filmakadémia és az EFA Productions bejelentették, hogy milyen dokumentumfilmeket javasolnak az Európai Filmdíjakra. A 13 alkotásból az akadémia tagjaiból álló nemzetközi zsűri választja ki az öt jelöltet.

A válogatásban 14 ország képviselteti magát, köztük Románia és Magyarország is. Miután meglesz az öt jelölt, az akadémia tagjai ezekből választják ki 2020 legjobb európai dokumentumfilmjét. A nyertest a december 12-i díjátadón jelentik be, Rejkjavikban.

A 13 kiválasztott film között szerepel Radu Ciorniciuc Acasă című alkotása, amely a bukaresti Văcăreşti-deltában természeti körülmények közt felnövő, majd a városba kerülő roma család életét követi. A filmet a Sundance-en, a DOK.fest Münchenen, a krakkói filmfesztiválon és nem utolsó sorban a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) is díjazták.

A másik román díjesélyes a Colectiv, Alexander Nanau Colectiv-tűzvészről szóló filmje, amelyet tavaly a velencei filmfesztiválon versenyen kívül mutattak be, és Románia-szerte teltházakkal vetítették, többek között Kolozsváron is.

A magyar dokumentumfilmek közül Szabó Réka A létezés eufóriája című filmje került be a 13-as válogatásba. A Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját és a locarnói filmfesztivál Kritikusok Hetének nagydíját elnyerő alkotás főszereplője egy holokauszttúlélő, aki idős kora ellenére táncelőadásban lép fel, mozdulatokkal meséli el élete történetét. „Miközben az időként elfáradó, tiltakozó, de végül saját határain túl teljesítő idős testet nézzük, mi is megérzünk valamit abból, amit Fahidi Éva a létezés eufóriájának nevez” – írtuk korábban a TIFF-en is bemutatott filmről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?