Megnyílt a szejkefürdői Mini Erdély-park: a makettek száma folyamatosan bővül

Szejkefürdőn egyelőre 40 makett mutatja be a multikulturális Erdély építészeti sokszínűségét, ezek száma szeptember végéig 64-re bővül, és a téli nyitva tartás sem kizárt. Egykor az udvarhelyi futsalra mondták, de most az ország egyetlen tematikus makettparkjára is érvényes: Kicsiben nagyok vagyunk!

Fazakas Szabolcs és a Székelyföldi Legendárium csapata Mini Erdély-parkot képzeltek a Székelyudvarhely melletti Szejkére, melyet szombaton nyitottak meg. A háromszoros országos bajnok udvarhelyi futsalcsapat sikereinek csúcsán mondhatták az udvarhelyiek, ami most az ország egyetlen tematikus makettparkjára is érvényes: Kicsiben nagyok vagyunk!”

A makettek csak gyűlnek

A szombat délelőtti nyitást követően még csak tucatnyian jártak a makettek között, pár órával később azonban már ostrom alá vette Erdély több makettvárát a tömegesen érkező turistahad. Az augusztus elsejei nyitásra 40 makett került a helyére, de ezek száma folyamatosan bővül, szeptember végére ott lesz mind a 64 – ígérte Fazakas Szabolcs.

De ezzel még nincs vége. A parkot összekapcsolják a közeli borvízmúzeummal, felidézendő a régi szejkei borvizes hangulatot, a telek alsó részén kiépítik a Székely Mini gőzösnek a vasútvonalát, de bivalyos turistaszekérrel is be lehet majd járni a helyet.

Két héten belül megnyílik az Orbán Balázs Látogatóközpont, a Mini Erdély-park területén pedig egy család- és gyermekbarát Mini Erdély-szálloda is megnyílik. Amennyiben meg tudják oldani a makettek takarását, védelmét az időjárás viszontagságaitól, akkor a park télen is nyitva lesz.

A maketteket a székelykeresztúri származású Vajda Domokos készítette és Németh Hajnal Auróra képzőművésznő festette. „Jövőre 102 makettet szeretnék itt látni, de azt sem zárom ki, hogy az érdeklődéstől függően az ország többi részén létező jellegzetes épületek makettjei is helyet kapjanak itt” – mondta az ötletgazda.

A giccset távol tartani

„Van itt munka az elkövetkező 1-2 évre is, a cél, hogy a park önfenntartóvá váljon. De merem hinni, hogy a mai nyitással bebizonyítottuk, jó gazdái vagyunk a Szejkefürdőnek” – nyilatkozta Fazakas Szabolcs, hangsúlyozva, hogy nem akarnak Szejkefürdő királyai lenni. 

„Nagyon bízom abban, hogy egy bolond százat csinál, hogy akad még néhány fiatal, aki valamilyen ötlettel, vállalkozással felbukkan és próbál még hozzáadni a Szejkéhez. Nyilván a giccset ellenezzük, a nyerészkedőket pedig megpróbáljuk távol tartani” – magyarázta Fazakas, aki biztosított arról, hogy ilyesmi a parkon belül biztosan nem lesz, azon kívül pedig a város feladata lesz, hogy egy megfelelő szűrést elvégezzen. „Én legszívesebben kézművesek portékáit látnám itt a standokon, a bóvlit kizárnánk” – mondta a Székelyföldi Legendárium kitalálója.

Nem kicsik a lehetőségek

„Az elkövetkezendő 100-200 évben ez a park nyitva kell tartson. Székelyudvarhelynek meg kell tanulni mindezt magáénak érezni, mert ettől kezdve ez a hely a városnak, Szejkének egy brandje” – mondta Fazakas Szabolcs, akinek ígérete szerint „megjelenik” majd Orbán Balázs is, mert Erdélyt ő így látta. Mint mondta, még sok fegyvere van, és nincs mindegyik elsütve. Ugyanakkor reméli, hogy adtak egyféle kezdő lökést, ami a városra is hatással lesz, tennivaló ugyanis bőven akad, de ez már nem rajtuk múlik.

Fazakas reméli, hogy a parkhoz vezető út le lesz macskakövezve, a kivilágítás is jól jönne az esti sétákhoz, és a közművesítés is várat még magára. „Úgy érzem, adtunk valamit a városnak, amit meg kell becsülni, jó gazdái kell legyünk. Bízom, hogy most már még jobban mellénk állnak” – vélekedett Fazakas, aki szerint jó lenne, ha Székelyudvarhely más pontjain is megjelennének ilyen jellegű projektek. 

„Egyik lehet a Székelytámadt vár, amelynek most már keményen neki kéne szökni, ott vannak a Jézus-kápolna körüli gyógyforrások, hét van belőlük, és a város nem használja. Nem kicsik a lehetőségek” – hangsúlyozta a Fazakas Szabolcs

A Mini Erdély-park délelőtt 10 órától este hétig látogatható a hét minden napján. A belépő gyerekeknek és nyugdíjasoknak 8 lejbe, felnőtteknek 15 lejbe kerül, viszont augusztus 15-ig ingyenesen látogathatják meg a parkot azok a személyek, akik felmutatnak egy Székelyudvarhely környékén lévő étterem vagy szálláshely által kibocsátott számlát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?