Francia bravózás Dijonban a kolozsváriaknak

A Théâtre Dijon Bourgogne meghívására május 25-én és 26-án két alkalommal játszotta a Kolozsvári Magyar Színház társulata a Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadást a dijoni Théâtre en Mai nemzetközi színházi fesztivál 24. kiadásán. A fesztivál idei „házigazdája”  Matthias Langhoff rendező volt, akinek két előadását is bemutatták a dijoni színházi szemlén (a Don Juan ünnepélyes vacsorája mellett a Szaratovi Színház Oidipusz király című előadását is műsorra tűzték).

A kolozsvári társulat számára a turné első két napja Dijonban technikai állítással, illetve zenei- és szövegösszemondó próbákkal telt, emellett jutott idő megnézni a „száz torony városának” néhány nevezetességét.

A fesztiválközpont a Théâtre Dijon Bourgogne-nak 1974 óta otthont adó Parvis Saint-Jean a XIV-XV. században épült gótikus templom épülete volt, amelyet 1862-ben történelmi emlékműnek minősítettek. Ebben az épületben zajlott a fesztivál előadásainak egy része, a Don Juan ünnepélyes vacsorája helyszíneként azonban egy másik épület, a Dijoni Opera 1828-ban épített nagyterme szolgált. A szombati előadást este 19.00 órától, a vasárnapit pedig délután 17.00 órától láthatta a fesztiválközönség, amely hosszas tapssal és bravózással jutalmazta a produkciót.

„A romániai Kolozsváron, egy erdélyi városban, ahol az Állami Magyar Színház páratlan társulatával régebben már megrendezte Shakespeare Mértéket mértékkel című darabját, Matthias Langhoff most egy Don Juant vitt színre – a legszebbet, amit valaha láttam, és nem csak én állítom ezt. Ezt a Don Juant, a rendező meghatározása szerint: «Tirso de Molina nyomán írta: majdhogynem Molière, meghintve egy kevés Mozarttal és da Ponte-val, valamint Georges Bataille-jal». Langhoff ebbe a változatba is – mint mindig – bevetett mindent, amit bevethetett magából, a színpadi apparátus minden pontján. Egy különös előadás, amelyet akár összegzésnek is vélhetünk” – írta az előadásról J.-P. Thibaudat kritikus.

Vasárnap délelőtt közönségtalálkozóra került sor, amelyen Matthias Langhoff rendezőn kívül Hatházi András, Kató Emőke és Bodolai Balázs színészek, illetve Biró Eszter dramaturg válaszoltak Caroline Châtelet kritikus és a nézők kérdéseire. A vasárnapi előadást, amely egyben a fesztivál záróelőadása volt, záróünnepély követte a Parvis Saint-Jean épületében, éjszaka pedig visszaindult a társulat Kolozsvárra.

A Dijonban nagy sikerrel bemutatott Don Juan ünnepélyes vacsorája című produkciót ebben az évadban utoljára vasárnap, június 2-án du. 6 órától tekinthetik meg a kolozsvári színház nagytermében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?