Véget ért a kerek évfordulót ünneplő Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Rendkívüli programsorozattal ünnepelt a vasárnap véget érő 40. Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A koronavírus-járvány okozta helyzet nehézségei ellenére is sikeresnek mondható Erdély egyik legkedveltebb nyári fesztiválja, hiszen az újításoknak köszönhetően több százezres nézettséget értek el – hangsúlyozták az eseményt értékelő sajtónyilatkozatukban a szervezők.

A főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ csapata időben felismerte a változás és változtatás fontosságát ezekben a rendkívüli időkben, így születhetett meg az a koncepció, amely lehetővé tette, hogy a fesztivál határokon áthidaljon – emelte ki a közlemény.
Az online élő közvetítések és felvételek lehetővé tették, hogy bárki, tartózkodási helytől függetlenül, bekapcsolódhasson az idei fesztiválba.

„Az élő koncertek és rendezvények a korlátozások ellenére is népszerűségnek örvendtek, zenészt és közönséget egyaránt eltöltött a találkozás öröme, és a hónapok óta nem hallott taps hosszan visszhangzott a helyszíneken” – írták. A járványhelyzetre, utazási korlátozásokra, bizonytalanságokra való tekintettel idén a helyi előadók és együttesek voltak a középpontban, akikre méltán lehet büszke a térség, hiszen „egy új régizenész generáció nőtt fel az elmúlt évtizedekben”. Ugyanakkor sikerült megszólítani és bekapcsolni a fesztiválalapítókat, külön élmény volt a Barozda Együttes online koncertje és Boros Zoltán üdvözlő beszéde a Mikó-vár színpadán – emelték ki a kulturális központ munkatársai.

Tehetséggondozó program indult

A jubileumi évfordulót ünneplő fesztivál idén útjára indított egy tehetséggondozó programot, ami a fesztivál lejártával sem ér véget, éppen ellenkezőleg: arra kérnek minden régizene-kedvelőt és -rajongót, hogy támogatásukkal tartsák életben ezt a programot. Ez egy olyan ösztöndíjalap, amelynek segítségével a feltörekvő, tehetséges, helyi zenészeket kívánják támogatni. Ebbe az alapba első lépésként a fesztivál belépőiből, valamint mecénásjegyeiből összegyűlt mintegy 4500 lej került be.

A továbbiakban természetesen szeretnék bővíteni ezt a keretet, a fesztivál égisze alatt megrendezendő koncertek, események bevételeit is ebbe az alapba kívánják betenni a szervezők, hogy minél több fiatal lehetőséget kapjon célja eléréséhez – tudtuk meg. A közlemény zárásaként Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzserének szavait idézték az esemény jövője kapcsán: „A Csíkszeredai Régizene Fesztivál akkor maradhat a régi, ha képes a megújulásra!”

A fesztiválról készült felvételek, élő bejelentkezések továbbra is elérhetők a fesztivál Facebook-, illetve weboldalán, ahol bármikor visszatekinthetők a koncertek, a hangszerbemutatók és egyéb programok is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?