„Ami belefér!” – különleges óvintézkedésekkel és szabályokkal készülnek a 11. Kolozsvári Magyar Napokra

Tizenegyedik kiadásához érkezett a Kolozsvári Magyar Napok, amely idén – tekintettel a járványhelyzet viszontagságaira – különleges óvintézkedések és szabályok betartásával indul. Augusztus 19–21. között a beltéri rendezvények tilalma vagy a kötelező fizikai távolságtartás miatt szabadtéri, online vagy beltéri csökkentett létszámú események várnak az érdeklődőkre, előzetes regisztráció, maszk, fertőtlenítés és testhőmérséklet-mérés kíséretében, a járványhelyzet súlyosbodása pedig alternatív forgatókönyvvel módosíthatja a jelenlegi elképzeléseket, és az esemény akár teljes egészében is az online térbe kényszerülhet – közölte a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája.

A Kárpát-medencei magyarság egyik kiemelt találkozója és a kolozsvári magyarság ünnepévé fejlődött Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt évek során szervezettségből és rendezettségből folyamatosan példát mutatott – részletezték közleményükben a szervezők, hozzáfűzve, hogy a színes programkavalkád eseményeire ellátogató közönség maradéktalanul betartotta a Kolozsvári Magyar Napok belső szabályzatát. Épp ezért, bízva a résztvevők felelősségteljes magatartásában, döntöttek úgy, hogy ha szigorú korlátozásokkal is, de megszervezik a 11. kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napokat.

Az „Ami belefér!” jelmondat nyomatékosítja, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a jelenlegi körülmények között a lehetőségeik szerinti legjobb rendezvényt szervezhessék meg. Mivel a járványhelyzet súlyosbodni látszik, és az újabb fertőzések naponta közölt száma egyre magasabb, arra kényszerült a szervezőcsapat, hogy alternatív forgatókönyveket is kidolgozzon a 11. KMN lebonyolítására.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy az előkészületek során, valamint a programsorozat teljes időtartama alatt tiszteletben tartják a járványhelyzetre vonatkozó jogszabályokat, a Kolozsvári Magyar Napok belső szabályzatát pedig az érvényben lévő hatósági óvintézkedések ismeretében és annak tudatában dolgozzák át. Ugyanakkor fenntartják annak a lehetőségét is, hogy az esetleges újabb hatósági előírások megjelenését követően változtassanak a rendezvény házirendjén.

„A Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása egyfajta közösségi érettségi vizsgaként is felfogható, ugyanis kitűnő lehetőség arra, hogy ismételten megmutassuk: fegyelmezett, rendszerető közösség a miénk, amely felelősséget vállal az otthonát jelentő városért és minden egyes lakójáért” – részletezte a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája.

Tömegrendezvények helyett kiscsoportos találkozások

Bár az idén nem kerülhet sor minden olyan rendezvényre, amelynek sajátja a tömeges és közvetlen találkozás, így például az érdeklődők nem vehetnek részt a nagyszabású főtéri koncerteken és beltéri rendezvényeken – kivéve az istentiszteleteket, a miséket, a Szent István-napi búcsút meg a kiállításokat, de lehetőség nyílik a kisebb, csoportos együttlétekre, a jelenlegi jogszabályok szerint legtöbb 500 fő részvételével. Viszont a részvételt ezekben az esetekben is szigorú feltételekhez kell kötniük.

A jelzett szigorítások ellensúlyozásaként a rendezvénysorozat egyik idei különlegessége egy online közvetítéssorozat, amely a három nap során folyamatosan elérhető, így azok otthonaiba is becsempészi a Kolozsvári Magyar Napok különleges hangulatát, akik a korlátozások miatt esetleg nem tudnak személyesen is részt venni bizonyos programokon.

A folyamatos élő kapcsolásokkal, valamint az online is elérhető koncertekkel, beszélgetésekkel és egyéb programokkal próbálják biztosítani a szervezők, hogy senki ne maradjon le a számára kedves eseményekről. Ha pedig a súlyosbodó járványhelyzetből fakadóan végképp lehetetlenné válik a közönség részvétele az egyes eseményeken, ez a folyamatos online jelenlét lesz az, amely lehetővé teszi, hogy otthona biztonságából ki-ki bekapcsolódhasson a Magyar Napok programjaiba.

A beltéri rendezvények tilalma vagy a kötelező fizikai távolságtartás miatt az idei KMN-nek le kell mondania a zárt térben zajló rendezvények többségéről, illetve a napközbeni vásárokról, a lacikonyhák és a borutca működtetéséről, a sport- és gyermekprogramokról, vagy éppenséggel az esti bulikról. Az egészségügyi óvintézkedések következtében a Kolozsvári Magyar Napok részeként lebonyolított rendezvények döntő többsége szabadtéri lesz.

A jelen állás szerint a rendezvénysorozat fő helyszínei: a Főtér, a Farkas utcai templom, a Romkert, a Szentegyház utca 4. szám alatti udvar, valamint a Bánffy-udvar. Mivel képtelenség előre jelezni, hogy augusztus folyamán milyen utazási és határátlépési korlátozások lesznek érvényben, továbbá a járványhelyzet súlyosbodása megváltoztathatja a határon túlról érkező előadók beutazási feltételeit, az anyaországi és a más országokból érkező előadók mellett az idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek a helyi kulturális kínálatra.

Fontos változás: a programok többségén a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött

Annak érdekében, hogy a 11. Kolozsvári Magyar Napok minden résztvevője biztonságban tudhassa magát, a szervezők néhány fontos szabály betartására kérik mindazokat, akik részt kívánnak venni a rendezvényen.

  • Az idei Kolozsvári Magyar Napok programjainak többségén a részvételt előzetes regisztrációhoz kötik. A résztvevőknek ingyenes, névre szóló jegyet kell váltaniuk online (az erre a célra megjelölt internetes felületen) vagy személyesen a jegypénztáraknál.
  • Az érdeklődők torlódását, valamint az egészségügyi szempontból kockázatos tömeg kialakulását elkerülendő, arra kérik a résztvevőket, hogy az egyes programokra csak az azokra érvényes belépőjeggyel látogassanak el.
  • A programok végén a résztvevők kötelesek elhagyni a rendezvények helyszínét azért, hogy a szervezők fertőtleníthessék a területet.
  • A programok helyszínén nem lehet majd kiváltani az ingyenes jegyeket, viszont a már lefoglalt ‒ illetőleg a még rendelkezésre álló, szabad ‒ helyek száma folyamatosan nyomon követhető lesz a honlapon.
  • A regisztráció (az ingyenes jegyek igénylése és kiváltása) két héttel a rendezvény előtt kezdődik, s ezt megelőzően lehetőség nyílik a teljes programkínálat részletes tanulmányozására. A 11. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatát augusztus első napjaiban teszik közzé.
  • A mindennapi élet egyéb területeihez hasonlóan, az idei Magyar Napok rendezvényein is kötelező lesz a védőmaszk viselése.
  • A programokra ellátogató érdeklődőknek érkezésük után fertőtleníteniük kell a kezüket, valamint kötelező lázmérésen kell részt venniük.
  • Az eseményeken a jogszabályban előírtak értelmében megfelelő számú és egymástól a megkövetelt távolságra elhelyezett ülőhelyet biztosítunk a résztvevőknek.
  • A mozgáskorlátozott személyek számára külön ülőhelyeket tartanak fenn.

A 11. Kolozsvári Magyar Napok programkínálata a fontos tudnivalókkal egyetemben augusztus elejétől lesz elérhető az esemény weboldalán, valamint a fesztivál Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?