Több gyermekprogrammal, Szilágyi István rég várt regényével készül a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A koronavírus-járvány miatt tavaszról őszre halasztott 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet október 1-4. között szervezik meg. Rengeteg gyermekprogrammal, jó beszélgetésekkel, könyvbemutatóval készülnek, ám a nagy események, koncertek idén elmaradnak. Ehelyett viszont több irodalom lesz – számoltak be a szerdai sajtótájékoztatón a szervezők.

A rendezvény szervezésébe idén az RMDSZ és a Romániai Magyar Könyves Céh mellett az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és az RMDSZ által létrehozott Iskola Alapítvány is bekapcsolódik, utóbbi szervezési, logisztikai segítséget nyújt. A könyvhéten adják át az E-MIL Méhes György-nagydíját is az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatért.A könyvhét a tervek szerint igazi családi esemény lesz, és arra törekszik, hogy a fiatal generációkkal minél hamarabb megszerettesse az irodalmat és az olvasást. Idén a Petőfi Irodalmi Ügynökség segítségével szervezik a gyermekprogramokat, emellett pedig a képregények irányába is elmozdulnak: Csillag István és Vincze Ferenc képregény-kötetét is bemutatják.

„A kortárs magyar irodalom igazi fellegvára lesz Kolozsvár"

A fő helyszín a Bánffy-palota udvara, de a Bulgakov Irodalmi Kávéház udvarán, és a Vallásszabadság Házában is lesznek események.

A rendezvényre Kolozsvárra várják Bereményi Gézát, Závada Pált, Láng Zsoltot, Szálinger Balázst és Mészáros Sándort is, emellett felvidéki, vajdasági szerzők is részt vesznek majd.

Bemutatják Szilágyi István évtizedek óta készülő Messze túl a láthatáron című regényét, Szántai János, valamint Markó Béla új kötetét is. André Ferenc és Horváth Benji pedig bemutatja a Címtelen föld antológiát, amelyben 26 fiatal erdélyi magyar lírikus munkáját gyűjtötték össze.

Jelen lesz kiadványaival a budapesti Cser Kiadó is, többek között a Nézzünk bizakodva a múltba! - alternatív Trianon című kötetével. A trianoni békeszerződés 100. évfordulója előtt 11 szerző, köztük erdélyiek is, írt novellát arról, hogy mi lett volna, ha trianon valahogy másképp alakul.

Fordítói műhely és gasztronómiai délután is lesz

H. Szabó Gyula, a Magyar Könyves Céh elnöke elmondta, hogy idén a kevéssé ismert Gyallai Domokos kettős évfordulóját ünneplik, aki a Magyar Nép hetilap szerkesztője volt. Emellett megszervezik a fordító-kollokviumot is, ahol elméleti előadások és szakmai műhely is lesz.

Ha pedig már koncertek a járvány miatt nem lehetnek, helyettük kísérő programokkal készültek a szervezők. Irodalmi-gasztronómiai délutánt tartanak a Bulgakovban, ahol Nyáry Krisztián Cserna-Szabó Andrással együtt készít el egy receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből. Az eseményre Borbás Marcsi, a Gasztroangyal című tévéműsorral népszerűvé vált műsorvezető is ellátogat, ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

A végleges program augusztus közepén fog összeállni, ígérték a szervezők, hozzátéve, hogy a rendezvény Facebook-oldalán minden héten közölnek majd részleteket. Azt is hangsúlyozták, hogy a kiadók számára meghosszabbították a jelentkezési határidőt, így augusztus 5-ig még jelezhetik részvételi szándékukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?