Ellopott Banksy-művet kap vissza Franciaország

Olaszország kedden hivatalosan visszaszolgáltat Franciaországnak egy Banksynek tulajdonított műalkotást, amely a 2015 novemberi párizsi merénylet áldozatainak állít emléket. A Bataclan színház hátsó vészkijáratának ajtajára festett munkát 2019-ben ellopták és egy Róma melletti farmon találtak rá, írja az AFP-re hivatkozva a News.ro.

A június elején megtalált alkotást, „Banksy ajtaját” Franciaország olasz nagykövetségén, a római Farnese-palotában állítják ki, hogy mikor kerül vissza Franciaországba, azt egyelőre nem jelentették be.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Banksy (@banksy) pe

 

A híres brit graffiti-művész 2018-ban festett a Bataclan színház ajtajára, amin a The Eagles of Death Metal csapat koncertjén résztvevők nagy része kimenekült a terrortámadás során. A műalkotás egy szomorú fiatal lányt ábrázol a Párizst és Saint-Denist érintő 2015. november 13-I terrortámadás-sorozat 90 halálos áldozatának emlékére.

Az ajtót 2019 januárjában vágták ki a helyéről a tolvajok. Az ügyben június végén Franciaországban több személyt letartóztattak.

A valós identitását titokban tartó Banksy eddig nyolc párizsi falrajzot „vállalt fel” Instagram-oldalán. Ezek közül nem a Bataclan ajtaja az első, amit ellopnak. 2019 szeptemberében a párizsi Pompidou Központ földalatti parkolója bejárati fémtáblájának hátoldaláról tűnt el egy alkotása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?