Szerződést bontott a Maros Megyei Tanács a Kultúrpalota felújítását végző céggel

Késett a kivitelezés, ezért többszöri figyelmeztetést követően a Maros Megyei Tanács hétfőn szerződést bontott a marosvásárhelyi Kultúrpalota külső felújítását végző céggel, amelynek 20 napon belül el kell hagynia a munkatelepet.

A Maros Megyei Tanács 2017-ben európai uniós támogatást nyert a Kultúrpalota felújítására a 2014–2020 közötti Regionális Operatív Program keretében. A nyilvános közbeszerzési eljárást követően a megyei önkormányzat 2017. október 31-én kötött szerződést a licit nyertesével, a ploiești-i SC Romconstruct Group SRL - SC Concas SA társulással a Kultúrpalota felújítására vonatkozó műszaki terv elkészítésére és a munkálatok elvégzésére. A konkrét munkálatok 2019. január 22-én kezdődtek el, emlékeztet a megyei tanács közleménye.Mint írják, a késés oka az volt, hogy a cégnek nem volt elég szakmunkása, és 17 hónappal a projekt elkezdése után még mindig csak a munkálatok kevesebb mint 40 százalékát végezte el, és egyértelművé vált, hogy az eredeti tervnek megfelelő augusztus 31-i határidő nem tartható.

„A probléma egy része a közbeszerzési törvénnyel kapcsolatos. Annak ellenére, hogy a jogszabályt többször is változtatták az elmúlt években, még mindig nem hatékony, és sok esetben kényszerülünk arra, hogy egy-egy nagy beruházásnál a legolcsóbb árat kínáló céggel kössünk szerződést, még akkor is, ha kételyeink vannak az ajánlatával kapcsolatban. A Kultúrpalota esetében a licitet megnyerő cég a munkálatok becsült értékének kevesebb, mint 80 százalékával egyenértékű árajánlatot nyújtott be. Nem volt elég szakemberük, lassan haladtak a munkálatokkal. Mi többször is haladékot, és ezzel esélyt adtunk a cégeknek, hogy végigvigyék a projektet, de azt láttuk, hogy a figyelmeztetések ellenére sem mozgósítanak több munkást, és nem gyorsul fel a munkálatok üteme. Ez tarthatatlan volt tovább, ezért felbontottuk a szerződést" – mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A tanács azért is döntött a szerződésbontás mellett, mert fennállt annak a veszélye is, hogy a cég helyenként a nem szakszerű beavatkozásokkal maradandó károkat fog okozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?