Átadták a felújított Kaplonyi kolostort

A kaplonyi ferences monostor részleges felújítása és történelmi emlékhely kialakítása projekt megvalósításával vasárnap délután negyed kettőkor Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök megáldotta, és átadták a felújított emeleti részt. Örökségmentésről és értékfelmutatásról van szó, hiszen a termek helyet adnak egy értékes egyházművészeti kiállításnak, egy autentikus ferences szobának, egy Károlyi emlékgyűjteménynek, valamint a kolostor könyvtárának is.

Az ünnepségen Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök köszöntötte a jelenlevő Magdó János kolozsvári magyar főkonzult, Adrian Ștef megyei tanácselnököt, Pataki Csaba szenátort, Mosdóczi Vilmos polgármestert, a további vendégeket, és megköszönte mindenkinek a támogatást, segítséget. Mint mondta, aki a kaplonyi rendházba eljön, betekintést kap a múltba, és lelkileg töltekezhet: „A szeretet, az egység, az együttműködés eredménye ez a felújított rész, és kiállítás. Ahol pedig szeretet és egység van, ott van a Jóisten is.”

Ft. Tímár Asztrik OFM. rendházfőnök beszédében a felújítást méltatta, és örömét fejezte ki, hogy a pályázatban ilyen eredményesen együtt tudtak dolgozni, majd röviden bemutatta a látnivalókat. Adrian Ștef megyei tanácselnök a műemlékek restaurálásának, és az épített örökségek előtérbe helyezésének fontosságát emelte ki, és hozzátette, a Szatmári Római Katolikus Püspökség ebben példát szolgáltatott a helyi közigazgatásnak.

 
Az elnök további támogatásáról biztosította a Püspökséget a hasonló projektekben. Magdó János főkonzul kihangsúlyozta az emlékek megőrzésének szükségességét a jövő építésének szempontjából, és örömének adott hangot, hogy élő közösség használja majd a felújított és berendezett termeket.

Pataki Csaba szenátor, megszólalásában a kaplonyi kolostor történetét idézte fel, és rámutatott, az idők során mindenkinek tennie kellett azért, hogy a kolostor megmaradjon. Reményét fejezte ki, hogy a jövő generációi is vigyáznak majd örökségükre. A beszédeket követően Nm. Ft Schönberger Jenő püspök megáldotta a felújított termeket, majd a vendégek hosszan sétálva megtekintették azokat, és írtak a vendégkönyvbe.

A kaplonyi ferences rendház egyházi, történelmi és kultúrtörténeti szempontból eddig is fontos turisztikai célpont volt, ezen jellege pedig a kialakított emlékszobákkal, könyvtárral és kiállítással tovább hangsúlyozódik. Sok látnivaló akad itt a múltat kutató és érteni akaró számára. A rendház emeleti részében kialakított kiállításban kapott helyet a Szent Antal a gyermek Jézussal című barokk festmény, amely egyike a kolostor korai berendezéséhez tartozó legkedvesebb kiállított tárgyaknak. Szintén a kiállítás tárgyaként szerepel a Szeplőtelen fogantatás szobor. E nagyon szép barokk fafaragás Szűz Máriát ábrázolja, aki glóbuszon áll, jobb lábával a szájában almát tartó, a földgömb köré csavarodó, a sátánt jelképező kígyó fejére, baljával egy félholdra tapos. Ugyanitt látható a Szent Ferencet ábrázoló 19. század végi festett fafaragás és egy ritkaságszámba menő egyházi jellegű tárgy, az Arma Christi-kereszt, amelyen Krisztus szenvedéseinek eszközei láthatóak. A kiállítás leglátványosabb darabja egy gróf Károlyi Anna által 1756-ban adományozott úrmutató. Készítője a magyar késő barokk és rokokó ötvösség nagy mestere, a lőcsei születésű Szilassy János (1729-1782).

Szintén a felújított, emeleti részben található egy szerzetesi cella, a Károlyi szoba, és a ferences kolostor könyvtára, mely a kolostor alapításától egészen a 20.századig működött. Kialakulásakor valószínű, hogy az alapító Károlyi Sándor is besegített az első könyvek vásárlásánál. A későbbi possessorbejegyzések alapján fény derül gróf Károlyi Antal könyv adományaira is. Időrendben a legrégebbi könyvek 1722-ből származnak, de nagyon sok származik a Károlyi Ferenc által alapított Károlyi nyomdából is. A ma itt látható könyvtárban közel 2700 könyv és kézirat található, ezek 1900 előtti időszakból származnak. De a könyvtártermen belül látható még az a román stílusú ablak, mely feltehetően a 13. században épült bencés monostor egy megmaradt falrésze. Ez a falrész töredék a rendház felújítása során került napvilágra 2012 őszén, az állagmegőrzési munkák után pedig úgy rendezték köré a könyvtár elemeit, hogy bárki számára megtekinthető legyen.

A kaplonyi ferences rendház részleges felújítását Magyarország Külügyminisztériuma támogatta a Külföldi szervezetek számára külföldi magyar emlékhelyek és emlékek létesítése és felújítása pályázati kiírás révén. A kiállítás, az emlékszobák és a könyvtár előzetes egyeztetés alapján bárki számára látogatható.

Kimaradt?