Péntektől újra látogatható a Csíki Székely Múzeum

Péntektől megnyitja kapuit és újra látogathatóvá teszi állandó és időszakos kiállításait a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum. Az intézmény tárlatai szigorú szabályok betartása mellett látogathatóak, az idénre tervezett új kiállítások megnyitását, és a rendezvények egy részét átütemezték, vagy elhalasztották. A múzeum tevékenysége iránt megnövekedett a belföldi kirándulók érdeklődése.

A márciusi kényszerű bezáráson túl az intézmény munkatársainak kényszerszabadságra küldése érintette emberileg és szakmailag is leginkább érzékenyen a Csíki Székely Múzeum menedzsmentjét – jelentette ki az újranyitással kapcsolatos sajtóeseményen Gyarmati Zsolt igazgató. „Ez rendkívüli módon visszavetette a működésünket, ugyanis a múzeum egy olyan intézmény, ahol a távmunkában is vannak lehetőségek. Ez azt jelenti, hogy a kutatómunka, a fölkészülések, publikációk írása, leltári tevékenység mind végezhető lett volna valamilyen formában ebben az időszakban, akár otthonról is” – emelte ki az intézmény vezetője.

A járványügyi intézkedések enyhítésével a múzeum a fokozatosság elvét betartva indította újra tevékenységeit. Május 16-ától visszavették a munkatársakat, akik a kényszer-leállás idején kiesett tevékenységeiket, lemaradásukat igyekeztek azóta bepótolni. Ezzel kapcsolatosan Gyarmati Zsolt kifejtette: „Sem a kódex bőrkötését veszélyeztető penész, sem a szú, amelyik a fát szereti, nem érdeklődik a vírushelyzet iránt. Vannak bizonyos feladatok, amelyeket el kellett (volna) látni a kényszermunkaszünet idején is”.

Elkötelezett munkatársak

Az igazgató kiemelte, hogy a múzeum munkatársainak elkötelezettségét jelzi, hogy többen bejártak a kényszerszabadságok ideje alatt is és elvégezték azokat a legszükségesebb műtárgy-védelmi  munkákat, amely nem lett volna kötelességük. A munkatársak visszatérését követő másfél hónapban igyekeztek bepótolni az elmaradt tevékenységeket és előkészítették az újranyitást, amelyet minden tényezőt figyelembe véve péntekre időzítettek. A nyitással kapcsolatosan Gyarmati Zsolt elmondta: az intézmény összes kiállítását látogathatóvá teszik. A látogatások rendjét a járványügyi intézkedéseknek megfelelően alakították ki.

„Négy fő tartózkodhat egy kiállító-teremben egyszerre, teremőrök gondoskodnak a rendelkezések betartásáról. A kiállítások látogatására megfelelő útvonalakat dolgoztunk ki az épületben, hogy a lehető legkevésbé találkozzanak, gyülekezzenek egy helyen a látogatók. Biztosítunk kézfertőtlenítőket, fertőtlenítő lábtörlőket, igény esetén a kötelezően előírt maszkokat is. Rövidített programmal, 16 óráig várjuk az érdeklődőket, hogy legyen idő a szükséges fertőtlenítések elvégzésére is” – részletezte az igazgató.

A múzeumba három féle belépőjegy váltható: az állandó kiállításokra, az Elit Alakulat elnevezésű honfoglalás-kori tárlatra, illetve ezekre együttesen. A különböző útvonalak a megvásárolt belépőjegyeknek megfelelően lettek kialakítva. Fontos tudnivaló a múzeumlátogatóknak, hogy idegenvezetés egyelőre nem kérhető, valamint a három nyelvű audio-guide készülékeket sem lehet használni.

Rendezvények is lesznek

A múzeum rendezvényeivel kapcsolatosan Gyarmati Zsolt elmondta: lelkesen készülnek a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársaival egyeztetve a Régizene Fesztivál múzeum-udvari eseményeire. Ezen kívül július második felében és augusztusban a Csíki Játékszínnel együttműködve szabadtéri színházi előadásoknak ad otthont a múzeumudvar. Ehhez kapcsolódik, hogy az Elit Alakulat című kiállítást várhatóan év végig meghosszabbítják és a Hargita megyei szinten meghirdetett honfoglalás-kori tematikus diákvetélkedőt is meg fogják tartani az ősz folyamán.

Ugyanakkor a jövő évre halasztják a Márton Árpád 80. születésnapja alkalmából tervezett életmű-kiállítást, valamint a múzeum első kiállításának 90. és intézménnyé alakulásának 70. Évfordulója kapcsán tervezett esemény-sorozatot. A Múzeumok éjszakája program ebben az évben teljesen elmarad. Gyarmati Zsolt elmondta még, hogy a múzeumhoz tartozó Zsögödi Nagy Imre Galéria és a Kossuth utcai galéria újranyitása gazdasági szempontok miatt ebben az évben nem fog megtörténni.

Az igazgató kiemelte, hogy bár nem számít jelentős forgalomra a megnyitást követően, ám a kényszerű leállás idején is volt érdeklődés a múzeum kiállításai iránt. Gyarmati Zsolt érdekességként megemlítette, hogy míg a korábbi években főként helyi és magyarországi látogatóik voltak, addig újabban a belföldi turisták körében is megnőtt az érdeklődés a Csíki Székely Múzeum kiállításai iránt.

Az újranyitás kapcsán az igazgató elmondta: pénteken a Székely Népviselet Napján, illetve szombaton az Ezer Székely Leány Napján a népviseletben érkező látogatókat ingyen engedik be a múzeumba.

Kapcsolódók

Kimaradt?