Vlad Rațiu nagybőgőművész kapta ez első díjat a bukaresti 16. Magyar Zene Fesztiválon

 

A bukaresti zeneművészeti egyetemen frissen végzett Vlad Ratiu nagybőgőművész nyerte az első díjat a bukaresti 16. Magyar Zene Fesztiválon - közölte hétfőn a Balassi Intézet bukaresti központja. A rendezvényt az idén rendhagyó módon, online térben szervezték meg.

A zsűri az első díjat Vlad Rațiu kolozsvári nagybőgősnek ítélte, aki jutalomkoncertjét Brüsszelben fogja tartani az ottani magyar kulturális diplomáciai képviselet szervezésében. A második díjat Alina Dragnea mezzoszoprán és Tudor Scripcariu zongorista duója nyerte, amely a Párizsi Magyar Intézetben fog fellépni. Harmadik díjban részesült Filip Zsombor, a brassói Transilvania Egyetem zeneművészeti karának gitárszakos hallgatója, akinek jutalomkoncertje a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen lesz.

Az ACCUMM Alapítvánnyal közösen alapított Bács Lajos-emlékdíjat a marosvásárhelyi Pethő Rebeka nyerte, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem I. éves fuvolaszakos hallgatója. Pethő Rebeka a Római Magyar Akadémián fog fellépni, illetve 2021 januárjában Bukarestben a Bács Lajos-emlékest vendége lesz. A 2015-ben elhunyt Bács Lajos romániai magyar karmester a fesztivál egyik fő szakmai támogatója volt.

Acum, live, gala laureatilor. Felicitari tuturor!

Közzétette: Festivalul Muzicii Maghiare / Magyar Zene Fesztivál – 2020. június 26., péntek

A közönségdíjat a temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színházművészeti Karának mesterképzős hallgatói alkotta duó hódította el: Paul Grosar trombitás és Bordos Nagy Csilla zongorista, akik a Bukaresti Magyar Intézet idei utolsó rendezvényén, a karácsonyi koncerten fognak fellépni.

A magyar zeneszerzők és a magyar zene népszerűsítését szolgáló, évente megszervezett fesztivál döntőjébe idén beválogatott versenyzők többek között nyolc magyar zeneszerzőtől választottak műveket, így Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Ligeti György, Dohnányi Ernő, Montág Vilmos, Járdányi Pál és Pavlovits Dávid által komponált alkotások hangzottak el.

Az idén Fischer Annie zongoraművészről, Beethoven világszinten elismert tolmácsolójáról is megemlékeztek a fesztiválon halálának 25. évfordulója alkalmából.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?